Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Χαστούκι Παπαθεοδώρου στον Κόνιαρη: Κάτι τρέχει με τον ελληνικό πάγκο στην Εφήβων μπάσκετ!


Μνήμες από «μαύρες» μέρες του ελληνικού μπάσκετ όταν ο Γιάννης Ιωαννίδης χαστούκιζε και βιαιοπραγούσε κατά επαγγελματιών παικτών



 Η πλουσιότερη σε ταλέντο σειρά των τελευταίων χρόνων στο ελληνικό μπάσκετ έπεσε πάνω στα πειράματα μιας αλλοπρόσαλλης ομοσπονδίας και ενός αμφιλεγόμενου προπονητικού τιμ. 

Έτσι, η φιλόδοξη και ικανότατη εθνική ομάδα των εφήβων, που συμμετέχει αυτές τις ημέρες στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Ικόνιο της Τουρκίας, κινδυνεύει, εάν δεν αποκατασταθεί γρήγορα η ηρεμία, όχι μόνο να μην ανταμειφθεί για το ταλέντο της, αλλά να διασυρθεί σε διεθνές επίπεδο για την εικόνα και τη συμπεριφορά των ιθυνόντων της.

Η συζήτηση που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας με αφορμή το χαστούκι που έδωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής Ηλίας Παπαθεοδώρου στον 18χρονο πλέι μέικερ της ομάδας – και πρόσφατο απόκτημα του Παναθηναϊκού – Αντώνη Κόνιαρη έχει «ανάψει» για τα καλά. Για την ακρίβεια έχει επαναφέρει μνήμες από μαύρες μέρες του ελληνικού μπάσκετ όταν ο Γιάννης Ιωαννίδης χαστούκιζε και βιαιοπραγούσε κατά επαγγελματιών παικτών.

Ωστόσο μια τέτοια συμπεριφορά στους κόλπους της εθνικής ομάδας και μάλιστα σε βάρος ανήλικων παικτών, προσδίδει άλλες διαστάσεις και προκαλεί τεράστια ερωτηματικά, αλλά και αντιδράσεις.

Το περιστατικό και πώς φτάσαμε στο χαστούκι

Ήταν στην εκπνοή της δεύτερης παράτασης στον αγώνα της εθνικής μας ομάδας με αντίπαλο την Ισπανία όταν έγινε το κακό. Η εθνική μας προηγούνταν με 5 πόντους και οι ισπανοί ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το τέλος εκδήλωσαν προσπάθεια για τρίποντο και κέρδισαν φάουλ από τον γκαρντ Βασίλη Μουράτο, κάτι που τους αναπτέρωσε τις ελπίδες για νίκη. Έξαλλος ο Παπαθεοδώρου πετά τη διαπίστευσή του προς το μέρος του Κόνιαρη, τον οποίο και χαστουκίζει – μάλλον ξώφαλτσα όπως φαίνεται από το βίντεο. Αμέσως μετά τραβά σχεδόν με τη βία και τον Μουράτο. Όλοι έμειναν άναυδοι, όμως η ένταση και η κρισιμότητα της στιγμής απέτρεψε οποιαδήποτε συνέχεια εκείνη την ώρα. Τελικά και παρότι οι ισπανοί ευστόχησαν και στις 3 ελεύθερες βολές η εθνική μας πήρε τη νίκη, αφού ο Σταμάτης κέρδισε στη συνέχεια φάουλ και ευστόχησε και στις δύο βολές.

Τι είχε όμως συμβεί και ξέσπασε με αυτόν τον τρόπο ο Παπαθεοδώρου;

Τα λάθη που εκνεύρισαν

Με τον Κόνιαρη ο Παπαθεοδώρου τα είχε από τη λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα. Περίπου ένα λεπτό πριν τη λήξη και ενώ η εθνική μας προηγείται με δύο πόντους ο Κόνιαρης κάνει ένα, μάλλον γρήγορο σουτ τριών πόντων, παρότι η λογική έλεγε ότι η ομάδα θα έπρεπε να ροκανίσει το χρόνο. Στη συνέχεια, περίπου 23’’ πριν τη λήξη και ενώ η εντολή από τον πάγκο ήταν να μην γίνει φάουλ από ελληνικής πλευράς, ο Κόνιαρης υποπίπτει σε φάουλ και οι ισπανοί με δύο εύστοχες βολές ισοφαρίζουν και πάνε το ματς στην παράταση. Ταυτόχρονα είναι το πέμπτο φάουλ του νεαρού παίκτη, που είναι ο βασικός πλέι μέικερ της ομάδας και αποβάλλεται. Εκεί είναι προφανές ότι δοκιμάστηκαν τα νεύρα του Παπαθεοδώρου για πρώτη φορά τόσο πολύ. Τα λάθη της εθνικής όμως συνεχίστηκαν και στην εκπνοή της πρώτης παράτασης όπου και πάλι απώλεσε προβάδισμα, με αποτέλεσμα ο αγώνας να πάει και σε δεύτερη παράταση. Πιθανόν ο Παπαθεοδώρου, έχοντας θεωρήσει τον Κόνιαρη αρχικό υπεύθυνο της επικίνδυνης τροπής που πήρε ο αγώνας, εξερράγη βλέποντας την πιθανότητα να χάσει το πλεονέκτημα η ομάδα για τρίτη φορά, στην εκπνοή της δεύτερης παράτασης.

Επιχείρηση κουκουλώματος

Όπως συχνά γίνεται σε περιπτώσεις κρίσης, το πρώτο μέλημα των ιθυνόντων ήταν να εκτονωθεί η κατάσταση και να μην δοθεί συνέχεια. Ιδίως που η εθνική κέρδισε ένα σημαντικό αγώνα και ο δρόμος της διάκρισης είναι ορθάνοιχτος μπροστά της.

Η ομοσπονδία έθεσε τους μηχανισμούς της μπροστά, ακόμη και με δημοσιογράφο υπάλληλό της, που ανέλαβε να εξωραΐσει και να ωραιοποιήσει τα πράγματα, δηλαδή να βγάλει τους πάντες τρελούς, καθώς ο κύριος επίσημος ισχυρισμός ήταν ότι δεν… υπήρξε καν χαστούκι.

Μάλιστα, για την ηρεμία της ομάδας δόθηκε οδηγία να κάνει δήλωση ακόμη και ο Κόνιαρης, ο οποίος είπε δεν έπεσε θύμα βιαιοπραγίας από τον προπονητή του – πιθανόν σε αυτή τη στάση να έπαιξε ρόλο και το ότι Κόνιαρης και Παπαθεοδώρου έχουν τον ίδιο μάνατζερ! 

Ωστόσο η κατάσταση στην εθνική είναι σαν καζάνι που βράζει και η επίφαση ηρεμίας υπάρχει μόνο και μόνο επειδή το συγκρότημα έχει ελπίδες να πάει πού ψηλά. Όσο οι ελπίδες παραμένουν ζωντανές η κατάσταση θα ελέγχεται, όμως το παρασκήνιο βουίζει.

Κάνει λάθη, βιώνει την πίεση

Ο Παπαθεοδώρου μόνο καλές κριτικές δεν έχει πάρει για τη μέχρι τώρα καθοδήγηση της ομάδας στο πανευρωπαϊκό, με πολλές πλευρές να τον κατηγορούν ότι δεν διαχειρίζεται καλά το πλούσιο σε ταλέντο υλικό που διαθέτει αυτή η σειρά παικτών.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, που βρέθηκε στη θέση αυτή μάλλον υποστηριζόμενος και έχοντας πλασαριστεί στον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο από ένα ισχυρό λόμπι μάνατζερ και δημοσιογράφων – ο αδελφός του είναι δημοσιογράφος άλλωστε – και με όπλο ότι ανέβασε την ΑΕΝ Κηφισιά στην Α1, έχει καταφέρει να προκαλέσει πολλές γκρίνιες, με όσα κάνει ή δεν κάνει στην Τουρκία.

Κυρίως επικρίνεται ότι δεν αξιοποιεί τον εμφανώς καλύτερο σέντερ του τουρνουά Γιώργο Παπαγιάννη (με ύψος 2.15 και παίκτη πλέον του Παναθηναϊκού). Τον επιστρατεύει μόνο όταν ο αγώνας στραβώνει πολύ και μάλιστα ο Παπαγιάννης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανατροπή του σκορ με την Ισπανία, καθώς η εθνική μας βρέθηκε από την αρχή και για πολύ ώρα να χάνει.

Έχει επίσης εξαντλήσει τους δύο πολυτιμότερους παίκτες της ομάδας, τον Σταμάτη και τον Χαραλαμπόπουλο, οι οποίοι δεν βγαίνουν από παρκέ σχεδόν ούτε για ανάσες.

Επιμένει επίσης σε παίκτες διαφημισμένους μεν, που όμως δεν κάνουν καθόλου καλό τουρνουά. Αποτέλεσμα αυτών είναι να έχει ήδη υποστεί μια ήττα, από την Τουρκία με κατεβασμένα τα χέρια για περίπου ένα ημίχρονο, αλλά και να κινδυνεύσει χωρίς να υπάρχει λόγος από άλλους, όπως τους Ισπανούς.

Εκτός ο Δοξάκης, το πάνω χέρι ο Καρβέλλας

Το χειρότερο όμως που συμβαίνει στον ελληνικό πάγκο με ευθύνη του Παπαθεοδώρου είναι ο διάχυτος εκνευρισμός. Με δική του πρωτοβουλία έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος του πρώτου βοηθού του, του Γιώργου Δοξάκη και έχει αναβαθμιστεί η παρουσία του μάνατζερ Δημήτρη Καρβέλα, ο οποίος διακρίνεται για τις έντονες αντιδράσεις και το θόρυβο που προκαλεί. Με ευθύνη του Καρβέλα και επειδή επιδόθηκε σε υστερικές διαμαρτυρίες για μια διαιτητική απόφαση παραλίγο να εκτραπεί κάποιο στιγμή το ματς με τους Ισπανούς και ο συνήθως ήρεμος Χαραλαμπόπουλος να πάρει τεχνική ποινή, για πρώτη φορά στην καριέρα του με την εθνική!

Για τους γνωρίζοντες η αναβάθμιση του Καρβέλα ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα άνθρωπο τον οποίο έχει πάρει ως συνεργάτη του, σε θέση τεχνικού διευθυντή ο Παπαθεοδώρου στην ΑΝΕ Κηφισιά.

Έχοντας δηλαδή επιβάλλει τους δικούς του ανθρώπους και τους δικούς του νόμους ο Παπαθεοδώρου στην εθνική εφήβων νιώθει ότι μπορεί ακόμη και να χαστουκίζει νεαρούς παίκτες.

Όπως λένε πολλοί, ο Παπαθεοδώρου έχει εμφανίσει εδώ και καιρό σημάδια αλαζονείας, καθώς η επιτυχημένη πορεία της ΑΕΝ Κηφισιά (ανέβηκε πέντε κατηγορίες σε πέντε χρόνια) έχει ανεβάσει τις μετοχές του στο προπονητικό χρηματιστήριο, καίτοι είναι μόλις 39 ετών. Παρότι μάλιστα είχε τη φήμη ήρεμου ανθρώπου, ορισμένες συμπεριφορές του τελευταίου, με αποκορύφωμα το χαστούκι στον Κόνιαρη, έχουν προβληματίσει και προκαλούν έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις.

Όσοι παρακολουθούν τα του μπάσκετ λένε πάντως ότι πρόκειται και για έναν εξαιρετικά τυχερό άνθρωπο, που οφείλει πολλά στην ευτυχή συγκυρία της παρουσίας σοβαρών επενδυτών στην Κηφισιά, αλλά και στη διαχείριση ενός αποτελεσματικού συστήματος δημοσίων σχέσεων σε όλα τα… κρίσιμα επίπεδα.

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου