Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Οργιο φοροδιαφυγής -Ατομα με καταθέσεις ακόμη και 30 εκατ. ευρώ στα 65 CD



Το πρωί της Δευτέρας, το κλιμάκιο των 16 ελεγκτών του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου θα συναντηθεί με τον Οικονομικό Εισαγγελέα και θα παραλάβει τα ηλεκτρονικά αρχεία που περιέχονται στα 65 CD, με την έντονη... οσμή φοροδιαφυγής, όπως τουλάχιστον αναφέρουν δικαστικές πηγές.




Ελεγκτές που έχουν λάβει μια πρώτη εικόνα των δεδομένων που περιέχονται σε αυτό το ογκώδες υλικό, κάνουν λόγο για φυσικά πρόσωπα με καταθέσεις 1 εκατ. ευρώ, 2 εκατ. ευρώ, ακόμα και 30 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η έρευνα θα είναι δύσκολη και δαιδαλώδης.

Είναι ενδεικτικό ότι δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι είτε έχουν υπόλοιπα καταθέσεων είτε κινήσεις λογαριασμών πάνω από 300.000 ευρώ, στην περίοδο 2000- 2012, όταν- σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- έγινε όργιο φοροδιαφυγής και διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Η έρευνα είναι μόλις στην αρχή, αφού δεν έχει γίνει καν μια πρώτη διασταύρωση για το εάν οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να καλύψουν αυτές τις καταθέσεις και τις κινήσεις λογαριασμών, με βάση τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει ή με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών. 

Όταν ολοκληρωθεί αυτό το "ξεσκαρτάρισμα", εκτιμάται ότι ο όγκος θα μειωθεί σημαντικά αλλά θα παραμείνει μεγάλος, με αποτέλεσμα οι διασταυρώσεις που θα ακολουθήσουν στα εισοδήματα των υπό έλεγχο φορολογούμενων αλλά ενδεχομένως και συγγενικών τους προσώπων, να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως σημειώνουν έμπειροι ελεγκτές, που ασχολούνται ήδη με τους ελέγχους των εμβασμάτων, το "κλειδί" είναι η άμεση ανταπόκριση των τραπεζικών ιδρυμάτων, από τα οποία θα ζητηθούν πρόσθετα στοιχεία στην πορεία των ερευνών. Ωστόσο, εάν απαιτηθεί και η συνδρομή ξένων τραπεζών, τότε τα πράγματα περιπλέκονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου