Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Χυλοπίτες, γλυκά και ξανθιές μούμιες 2.500 χρόνων,βρέθηκαν σε κινεζική έρημο


Χυλόπιτες, φουρνιστά γλυκά και παγωμένους χυλούς, καθώς οστά ανθρώπινα εντόπισαν οι αρχαιολόγοι σε παλαιό κινεζικό νεκροταφείο, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Discovery.
Τα γλυκά που βρέθηκαν, ήταν ψημένα σε φούρνο και όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες η χρήση του φούρνου στα αρχαιότατα χρόνια ήταν ευρέως γνωστή στην περιοχή αυτή της Κίνας.

Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν πρώτοι το αλεύρι για την παρασκευή άρτου στα προϊστορικά χρόνια. Τώρα, όμως, διαπιστώνεται ότι οι παλαιοί κάτοικοι της Βόρειας Κίνας ήταν ειδικευμένοι αρτοποιοί και μάλιστα δημιουργούσαν περίπλοκες τεχνικές μαγειρέματος. Αυτό διαφαίνεται από τα γλυκά τους, στα οποία χρησιμοποιούσαν τρούφα από κεχρί, όπως έδειξαν οι χημικές αναλύσεις των ευρημάτων.



Η κινεζική ακαδημία επιστημών την περασμένη Τετάρτη, σε ανακοίνωσή της, ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση σιτηρών στα αρχαιότατα χρόνια ήταν διαδεδομένη στο βόρειο μέρος της Κίνας.
Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν στην αυτόνομη περιφέρεια Xinjiang, όπου υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις με έρημο.
Το παράξενο στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις, είναι ότι εντοπίστηκαν σε τάφους, μούμιες καθώς το κλίμα της περιοχής τις διατήρησε ανέπαφες. Οι μούμιες ομοιάζουν περισσότερο με λείψανα ανθρώπων που ανήκουν στη λευκή φυλή, παρά σε ασιατική.
Τα διατηρημένα μαλλιά στις κεφαλές των μούμιων είναι ξανθά και καστανά, έχουν βαθιά μάτια και μύτες ορθές (αρχαιοελληνικής, ίσως, μορφής).
Από τις δέκα εννέα μούμιες που βρέθηκαν μόνον οι τρεις είναι μογγολικής καταγωγής.
Στην ίδια περιοχή βρέθηκε και εργαστήρι κεραμικής. Το μυστήριο που καλύπτει τα ευρήματα αυτά με την παρουσία λευκών στις βόρειες επαρχίες της Κίνας κατά την προϊστορική εποχή το είχαμε επισημάνει και παλαιότερα στα θέματα:
Όταν η Κίνα κατοικούνταν από τη Λευκή Φυλή
και Οι μυστηριώδεις μούμιες της Τακλαμακάν
Οι παράξενοι κάτοικοι του Λίτσουαν
Μόλις, χθες, δημοσιεύθηκε στην Daily Telegraph, και η παράξενη είδηση, ότι τα δύο τρίτα των κινέζων κατοίκων του χωριού Λίτσουαν έχουνε ευρωπαϊκή καταγωγή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι κάτοικοι είναι πιθανόν, απόγονοι Ρωμαίων λεγεωνάριων, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται αυτό.
Οι γενετικές εξετάσεις που πραγματοποίησαν οι Κινέζοι επιστήμονες, επιβεβαίωσαν ότι το 56% των κατοίκων έχει ευρωπαϊκή καταγωγή (ανήκουν στη λευκή φυλή).
Το Λίτσουάν βρίσκεται στη βορειοδυτική Κίνα, στην άκρη της ερήμου Γκόμπι. Πολλοί από τους κατοίκους έχουν γαλάζια ή πράσινα μάτια, μακριά μύτη και ξανθά μαλλιά και αυτά ήταν τα στοιχεία που προκάλεσαν τις υποψίες για τις ευρωπαϊκές τους ρίζες.
(Επίσης δες : Αμφορείς και μαίανδροι σε αρχαία πόλη της Κίνας )
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε πιθανή σύνδεση των κατοίκων του χωριού με οδοιπορικό σταθμό του Μεγάλου Δρόμου του Μεταξιού.
Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν ανασκαφές στην περιοχή για να διαπιστώσουν αν πράγματι υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τους κατοίκους με την αρχαία Ρώμη ή πρόκειται για παλαιότερη παρουσία, ίσως, των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή.

Πηγη : http://olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου