Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

SOS εκπέμπουν… οι μέλισσες!


Σε άμεσο κίνδυνο μπορεί να τεθεί η αγροτική παραγωγή τον επόμενο καιρό εξαιτίας της υψηλής θνησιμότητας στους πληθυσμούς των μελισσών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με δεδομένο ότι οι μέλισσες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή του 76% των τροφίμων και στη γονιμοποίηση του 80% των φυτών, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν από την Κομισιόν να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

«Η γενικευμένη κρίση στην αγορά, η αστάθεια στις τιμές και η αυξημένη θνησιμότητα είναι μερικοί από τους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο τη μελισσοκομία στην Ε.Ε.», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Paolo De Castro



Υπενθυμίζεται ότι ο Albert Einstein υποστήριξε κάποτε όπως «εάν η μέλισσα εξαφανιστεί από την επιφάνεια της γης, ο άνθρωπος δεν θα ζήσει περισσότερο από τέσσερα χρόνια»!

Τα τελευταία χρόνια οι μέλισσες προσβάλλονται από ένα είδος μύκητα, με αποτέλεσμα οι αποικίες τους να αποδεκατίζονται. Η Ε.Ε. έχει θεσπίσει προγράμματα στήριξης των μελισσοκόμων τα οποία όμως λήγουν το 2012 και οι ευρωβουλευτές καλούν σε ανανέωση και ενίσχυσή τους.

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου τονίζουν επίσης την ανάγκη να ενισχυθούν οι ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η χρήση παρασιτοκτόνων και η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στους πληθυσμούς των μελισσών.

Τέλος ζητούν τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για τις εισαγωγές μελιού από χώρες εκτός ΕΕ. Υπολογίζεται ότι το 40% του μελιού που καταναλώνεται στα κράτη-μέλη προέρχεται από χώρες εκτός Ένωσης.

πηγή - pyles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου