Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Βοδινό κρέας με E. Col στην Ελληνική αγορά

Βοδινό κρέας που έχει μολυνθεί από τον παθογόνο οργανισμό E. Coli(Ο157:Η7) κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιεί τους καταναλωτές να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και να πλένουν καλά τα τρόφιμα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι –μέχρι στιγμής – δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα στην χώρα μας.


Ειδικότερα, ο Ενιαίος Φοράς Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε σχετικά με τη διακίνηση βοδινού κρέατος στο οποίο ανιχνεύτηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Ο157:Η7 .
Συγκεκριμένα, οι βελγικές αρχές αναφέρουν ότι ανίχνευσαν τον συγκεκριμένο παθογόνο μικροοργανισμό σε βοδινό κρέας, του οποίου η πρώτη ύλη προέρχεται από το σφαγείο «GroupBigard» (κωδικός έγκρισης FR59 225 104 CE) στη Γαλλία.
Οι γαλλικές αρχές αναφέρουν για διακίνηση του συγκεκριμένου βοδινού κρέατος, σε τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις, ως εξής :
- «ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΙΑ Α.Ε.» (Κεντρική Κρεαταγορά Θεσσαλονίκης) : αρ. παρτίδας 071878, (AV5: ωμοπλάτη με στήθος), ημερομηνία παραλαβής 16.06.2011, συνολική ποσότητα 173,8 κιλά.
- «ΕΔΕΣΜΑ Α.Ε.» (Σίνδος, Θεσσαλονίκη) : Αρ. παρτίδας 071862 (AV5), ημ. παραλαβής 15.06.2011, συνολική ποσότητα 214,6 κιλά.
- «ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Α.Ε.» (Στέρνες Ακρωτηρίου, Χανιά Κρήτης) : α) Αρ. παρτίδας 071887 (Platdecote: μεσοπλεύριο κρέας, στηθοπλευρές), ημ. παραλαβής 16.06.2011, συνολική ποσότητα 49,7 κιλάκαι β) Αρ. παρτίδας 071862 (Platdecote), ημ. παραλαβής 16.06.2011, συνολική ποσότητα 45,7 κιλά.
- «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ Α.Ε.» (Τρίκλινο, Κέρκυρα) : α) Αρ. παρτίδας 072135 (Platdecote), ημ. παραλαβής 15.06.2011, συνολική ποσότητα 49,9 κιλάκαι β) Αρ. παρτίδας 072135 (AV5), ημ. παραλαβής 15.06.2011, συνολική ποσότητα 190 κιλά.
Μετά την σχετική ενημέρωση ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση απόσυρση του συνόλου των παραπάνω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Στο μεταξύ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπογραμμίζει ότι δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα που να συνδέονται με το συγκεκριμένο στέλεχος στις εν λόγω περιοχές όπου διακινήθηκαν τα αναφερόμενα προϊόντα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται, οτι το στέλεχος ο157 - Η7 προκαλεί αιμορραγική διάρροια και αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστούν στους καταναλωτές να ακολουθούν ορθές πρακτικές υγιεινής και σωστό χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι, ήτοι :
- Σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καλό ξέβγαλμα και στέγνωμα.
- Το κρέας, συμπεριλαμβανομένου του κιμά, θα πρέπει να μαγειρεύεται καλά.
- Αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης. Για παράδειγμα, χρήση διαφορετικής επιφάνειας κοπής για το ωμό κρέας, διαφορετική για το μαγειρεμένο ή για τα φρέσκα λαχανικά. Εναλλακτικά θα πρέπει να πλένεται η επιφάνεια κοπής με σαπούνι μεταξύ των διαφόρων χρήσεων μίας επιφάνειας.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου