Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες

Ανάστατοι από τα «μαύρα» σενάρια χρεοκοπίας και τρομαγμένοι από το... φάντασμα της δραχμής που εμφανίζεται συνεχώς στις δηλώσεις -κυρίως- Γερμανών αξιωματούχων τις τελευταίες μέρες, αρκετοί μικροί και μεσαίοι Ελληνες καταθέτες άρχισαν τις τελευταίες μέρες να αποσύρουν τις οικονομίες τους από τις τράπεζες, με προορισμό τον... άτοκο λογαριασμό του στρώματός τους.


Εμπειρα τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι είναι δύσκολο να γίνει απολογισμός των απωλειών καταθέσεων των τελευταίων ημερών. Επισημαίνουν όμως ότι μετά την ηρεμία του Αύγουστου, που επέτρεψε την επιστροφή περίπου 1,5 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα, οι πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου επανέφεραν στο προσκήνιο τις διαθέσεις απόσυρσης κεφαλαίων «διά παν ενδεχόμενο».

Αυτό που φαίνεται ότι φοβούνται οι περισσότεροι καταθέτες, επηρεασμένοι από την αρνητική ειδησεογραφία των ημερών, είναι ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε κάποιου είδους ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Οτι θα σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ να στηρίζουν τη χώρα με δάνεια, το Δημόσιο θα κηρύξει στάση πληρωμών και ύστερα από μια πρωτοφανών διαστάσεων αναταραχή -οικονομική, πολιτική και κοινωνική- η χώρα θα καταλήξει εκτός ζώνης του ευρώ, οι καταθέσεις θα μετατραπούν σε δραχμές και οι καταθέτες θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος των οικονομιών τους από τη χαμηλή ισοτιμία της «νέας δραχμής» με το ευρώ.

Εμπειροι παράγοντες της τραπεζικής αγοράς τονίζουν ότι τέτοια σενάρια βρίσκονται απολύτως εκτός πραγματικότητας και όσοι καταθέτες κάνουν κινήσεις βασιζόμενοι σε τέτοιες υποθέσεις θα καταλήξουν να ζημιωθούν:

- Οπως τονίζουν, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, ούτε και μπορεί να δημιουργηθεί από τη μια μέρα στην άλλη (χρειάζεται μια πολύ δύσκολη διαδικασία αλλαγής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης) τρόπος για να αποβληθεί μια χώρα από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

- Ακόμη και αν υπήρχε θεσμικά τέτοια πρόβλεψη, στην πράξη θα ήταν αδύνατο να προχωρήσει μια διαδικασία επιστροφής της χώρας στο εθνικό νόμισμα χωρίς να προκληθεί μια πανευρωπαϊκή τραπεζική κρίση «τερατωδών διαστάσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μάντελ.

- Για παράδειγμα, σήμερα οι ελληνικές τράπεζες χρωστούν 100 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αν η χώρα αποβληθεί από το ευρώ θα πρέπει κάποιος να καλύψει αυτό το τεράστιο ποσό. Ακόμη και μια «απλή» χρεοκοπία της Ελλάδας σήμερα, χωρίς να τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ, θα είχε απαγορευτικό κόστος για το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα, λόγω των ζημιών που θα προκαλούσε στις εμπορικές τράπεζες, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με αυτά τα δεδομένα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί τα «μαύρα» σενάρια ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της χώρας έσπευσε χθες να διαψεύσει κατηγορηματικά ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Θα είναι λάθος λοιπόν να κάνει σπασμωδικές κινήσεις ένας Ελληνας καταθέτης βασιζόμενος σε «μαύρα» σενάρια που, αν επιβεβαιώνονταν, δεν θα μιλούσαμε πλέον για μια κρίση στην Ελλάδα, αλλά για τη διάλυση του ευρώ!
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου