Το επικρατέστερο σενάριο, που προκύπτει από τη σύνθεση πληροφοριών από διάφορες πηγές, αναφέρει ότι ο Καντάφι επιχείρησε να διαφύγει από το τελευταίο του κρησφύγετο στη Σύρτη, τα χαράματα της Πέμπτης, με κομβόι στρατιωτικών οχημάτων.
Τα σχέδιά του όμως φαίνεται ότι ανέτρεψε αεροπορικός βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ, ο οποίος οδήγησε στη σύλληψή του τρεις ή τέσσερις ώρες αργότερα μέσα σε υπόγειο αγωγό. Αν και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη του βομβάρδισαν κομβόι κοντά στη Σύρτη, γύρω στις 8.30 το πρωί τοπική ώρα, χτυπώντας δύο στρατιωτικά οχήματα, δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αν ο Καντάφι επέβαινε σε κάποιο από αυτά.
Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντέλ Ματζίντ Μλέγκτα, ο Λίβυος συνταγματάρχης υπέκυψε στα τραύματα που προκλήθηκαν μετά από συγκρούσεις μεταξύ των αντρών του και ανταρτών.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχτηκε πυροβολισμούς στα δύο πόδια και το κεφάλι του, με το τελευταίο να επιβεβαιώνεται και από βίντεο που έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου και τον δείχνει νεκρό με τραύμα πάνω από το αριστερό του μάτι. Δεν είναι ωστόσο λίγοι οι αντάρτες στην περιοχή της Σύρτης που αναφέρουν -με αντικρουόμενες ωστόσο περιγραφές- ότι τον είδαν να πεθαίνει.
Ενας εξ αυτών, ο Μοχάμεντ Αλ Μπίμπι υποστηρίζει ότι ο Λίβυος τύραννος, που κατάφερνε να σκορπά τον τρόμο στους πολίτες της χώρας, κρατώντας ένα χρυσό πιστόλι ικέτευε «μην πυροβολήσετε, μην πυροβολήσετε!» τους αντάρτες που τον είχαν στριμώξει μέσα στον αγωγό όπου πιθανά επιχείρησε να κρυφτεί όντας τραυματισμένος στα πόδια απ πό την αεροπορική επιδρομή. Το βέβαιο είναι πως τις επόμενες ώρες και μέρες θα προκύψουν νέα δεδομένα γύρω από τον θάνατό του, που ίσως αποσαφηνίσουν την κατάσταση.
Εικόνες που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya έδειχναν τους αντάρτες να περιφέρουν σαν λάφυρο την αιμόφυρτη σορό του με σκισμένο πουκάμισο στους δρόμους της περιοχής, ενώ στη συνέχεια το Al Jazeera τον έδειξε μέσα στο ασθενοφόρο με το πρόσωπό του καθαρισμένο από τα αίματα.
Ο Λίβυος πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ επιβεβαίωσε τον θάνατο και δήλωσε ότι η σορός του μεταφέρθηκε στη Μισράτα. Το μόνο βέβαιο είναι πως στο άκουσμα της είδησης του θανάτου ξέσπασαν ξέφρενοι πανηγυρισμοί απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, αλλά και στη γειτονική Τυνησία, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες άμαχοι Λίβυοι.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Δικαιοσύνη είναι το ζητούμενο της επόμενης ημέρας στη Λιβύη, κάτι όμως που κάθε άλλο παρά εφικτό φαντάζει αυτή τη στιγμή. Μπορεί η Διεθνής Αμνηστία να έσπευσε να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όλοι όσοι παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, επί καθεστώτος Καντάφι, αυτό όμως δεν είναι καθόλου εύκολο.
Σίγουρα θα απαιτηθεί χρόνος μέχρις ότου οι «ψηφίδες» της χώρας, είτε αυτές εκφράζονται μέσω των φυλών της είτε μέσα από τους διάφορους «οπλαρχηγούς» των ανταρτών, να βρουν τη θέση τους, προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο «μωσαϊκό» πάνω στο οποίο θα χτιστεί το νέο κράτος. Κι είναι βέβαιο πως δεν έχουν άδικο εκείνοι που λένε πως η δικαιοσύνη δεν θα είναι εύκολο να κάνει τη δουλειά της σε μια χώρα όπου έχουν γκρεμιστεί τα πάντα.
Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής ο ρόλος που θα παίξουν εξωγενείς παράγοντες, όπως οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες και ο υπόλοιπος αραβικός κόσμος. Η Ουάσινγκτον σαφώς και θέλει να διατηρήσει προνόμια που είχε μετά την εξομάλυνση των σχέσεων με το καθεστώς Καντάφι. Οι Ευρωπαίοι, με πρώτους τους Γάλλους, θέλουν κομμάτι της πίτας που λέγεται «πετρέλαιο», ενώ ο διχασμένος, έτσι κι αλλιώς, αραβικός κόσμος θα προσπαθήσει να μην απολέσει την ευκαιρία για ρόλο ουσιαστικότερο στη χώρα.
Espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου