Μπαρόζο, Σόϊμπλε, Ρεν, Βεστερβέλε και όποιος ευρωπαίος αξιωματούχος μπορεί να φανταστεί κανείς, δηλώνουν ευθαρσώς ότι η Ελλάδα είναι ανεπιθύμητη στην ζώνη του ευρώ.
Από το πρωί, οι δηλώσεις είναι ξεκάθαρες, ενώ ως επιστέγασμα ήρθε και η έκθεση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ που κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι για την ελληνική οικονομία τόσο το 2012 όσο και το 2013.
Η μόνη πολιτική δήλωση - παρεμβαση, ήρθε από τον επίτροπο Ρεν. «Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις» δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν σύντομα να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού.
Το "ευρωπαϊκό μέλλον" της Ελλάδας είναι επισφαλές καθώς τα πολιτικά κόμματα της χώρας αγωνίζονται να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σημειώνοντας ότι "ανησυχεί πολύ" για την κατάσταση. "Κάνω έκκληση στο αίσθημα εθνικής ευθύνης όλων των πολιτικών ηγετών να καταλήξουν σε συμφωνία η οποία θα σέβεται τις δεσμεύσεις της χώρας και θα διασφαλίζει το ευρωπαϊκό μέλλον της" είπε ο Βαν Ρομπάι, μιλώντας σε συνέδριο στην Κοπεγχάγη. "Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή για τη χώρα" πρόσθεσε.
«Η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας», διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόϊμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, σημειώνοντας πως η Ευρωζώνη είναι σήμερα πιο ανθεκτική από ό,τι πριν από δύο χρόνια.
«Η Ευρώπη δεν βυθίζεται τόσο εύκολα», λέει ο Σόιμπλε, που πάντως σπεύδει να διευκρινίσει ότι η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Υπό τον όρο, βέβαια, «να το θέλει κι εκείνη και να εκπληρώσει τα καθήκοντά της. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν».
«Έχουμε την πρόθεση να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για την καταβολή της βοήθειας. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει», τόνισε σε ομιλία του στην κάτω Βουλή ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.
Δυο στα δυο δηλαδή από την Γερμανία.
Όμως αργά το απόγευμα, οι γερμανοί αποφάσισαν υιοθετώντας την παλιά καλή συνταγη καρότο και μαστίγιο να δηλώσουν τα εξής: "Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει στο ευρώ η Ελλάδα", δήλωσε, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ. Δηλαδή ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να χαλαρώσουν εκ των υστέρων οι συμφωνίες με τους διεθνείς δανειστές, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι Ευρωπαίοι υπαγορεύουν στην Αθήνα τι πρέπει να κάνει. «Δεν υπάρχουν υπαγορεύσεις λιτότητας», τόνισε.
Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Κότχαους επισήμανε: «Προσπαθούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να σώσουμε την Ελλάδα».
Από την πρωινή ομοβροντία ξεχωρίζουν και οι δηλώσεις του Προέδρου της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Και σήμερα όπως και τις προηγούμενες ημέρες προσπάθησε επι της ουσίας να διασώσει το γόητρό του - δεν είναι λίγα όσα έχουν γίνει επι της προεδρίας του - και είπε: ''Κοιτάξτε, εάν το μέλος ενός κλαμπ, και δεν θέλω να αναφερθώ σε κάποια συγκεκριμένη χώρα, αλλά εάν το μέλος ενός κλαμπ δεν σέβεται τους κανόνες, τότε είναι καλύτερα να φύγει από το κλαμπ. Αυτό ισχύει για κάθε οργάνωση, θεσμό ή έργο''.
Το μεσημέρι, ανακοινωνόταν και η έκθεση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ η οποία περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Προβλέπει νέα συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2012 κατά 4,7%, ενώ και τον επόμενο χρόνο (το 2013) “βλέπει” μηδενική ανάπτυξη.
Αιτία; Η ραγδαία πτώση της εσωτερικής ζήτησης και της μικρότερης της αναμενόμενης δυναμικής στις εξαγωγές.
Παράλληλα η Κομισιόν “βλέπει” αύξηση του δείκτη ανεργίας και φέτος, ενώ για του χρόνου μια οριακή μείωση στο 19,6%.
NewsIt.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου