Στην τελική ευθεία το σχέδιο της κυβέρνησης για τα 3,5 δισ που έλειπαν για να συμπληρωθούν τα 11,5
- Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών για να περιοριστούν οι προσλήψεις
- Μεγάλες μειώσεις θα δουν στις απολαβές τους οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ
- Καταργούνται φοροαπαλλαγές για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ
- Μπαίνουν λουκέτα σε δημόσιες επιχειρήσεις και καταργούνται 59 δημόσια ΚΤΕΟ
Τα 3,5 δισ. ευρώ θα συγκεντρωθούν με επεμβάσεις σε Παιδεία, Υγεία, ΔΕΚΟ, υπουργεία Μεταφορών και Εσωτερικών.Αναλυτικά σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ προβλέπονται:
- Αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους περίπου 150.000 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για κίνηση η οποία αποσκοπεί στο να περιοριστούν δραστικά οι προσλήψεις στον χώρο της εκπαίδευσης και να εξοικονομηθούν πόροι. Βασίζεται σε μελέτη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών θα πρέπει να αυξηθούν κατά τέσσερις με πέντε εβδομαδιαίως.
- Νέες μειώσεις αποδοχών για τους υπαλλήλους στις ΔΕΚΟ με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ στον δημόσιο τομέα. Με το ενιαίο μισθολόγιο θα κοπούν επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές, που θα περιορίσουν το ύψος των απολαβών των υπαλλήλων οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας.
- «Λουκέτα» σε δημοτικές επιχειρήσεις, πολιτιστικά κέντρα, μείωση επιχορηγήσεων και περικοπές αποδοχών σε συμβούλους περιλαμβάνει το σχέδιο για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
- Συγχωνεύσεις νοσοκομείων για να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος και ευρεία επέκταση των γενόσημων φαρμάκων στον τομέα της υγείας.
- Κλείσιμο και των 59 ΚΤΕΟ που λειτουργούν σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Σαρωτικές είναι και οι αλλαγές που προωθούνται στη φορολογία με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρω.
Σύμφωνα με την Καθημερινή,
1. Καμία αλλαγή στο καθεστώς των φοροελαφρύνσεων για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) που αφορούν τα εισοδήματα του 2010, οι δηλώσεις μέχρι 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα ανήλθαν σε 4.772.152 σε σύνολο 5.694978 φορολογικών δηλώσεων.
Για αυτές τις δηλώσεις οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά «κόστισαν» στο κράτος 4,7 δισ. ευρώ. Εφόσον προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο, σημαίνει ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές δεν θα επηρεαστούν από τις μειώσεις.
2. Για το οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 30.000 ευρώ και 40.000 ευρώ, προβλέπεται ότι θα περικοπούν στο μισό (δηλαδή κατά 50%) όλες οι φοροελαφρύνσεις. Για τα εισοδήματα του 2010 σε αυτό το κλιμάκιο έγιναν περίπου 350.000 φορολογικές δηλώσεις, με το ύψος των απαλλαγών να φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ. Οπότε, εφόσον εφαρμοστεί η περικοπή κατά 50%, το όφελος για τα δημόσια ταμεία θα είναι γύρω στα 400 εκατ. ευρώ.
3. Σε ό,τι αφορά εκείνους που έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ τον χρόνο, το υπό εξέταση σενάριο προβλέπει ότι δεν θα ισχύει καμία φοροαπαλλαγή. Βάσει των στοιχείων, για τα εισοδήματα του 2010, οι φορολογικές δηλώσεις με 40.000 οικογενειακό εισόδημα και άνω ήταν περίπου 550.000 και το ύψος των απαλλαγών φόρων διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου