Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Συνέχεια αποκαλύψεων για τα προκλητικά προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής - Δωρεάν παιδικοί σταθμοί, γυμναστήριο και φτηνά προϊόντα

- Τα χρήματα από τους χώρους που ενοικιάζονται στη Βουλή πηγαίνουν στο ταμείο τους για εφάπαξ
- Το εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής υπολογίζεται σε 60 μισθούς για 30 χρόνια εργασίας
- Αντί για 15ο και 16ο μισθό λαμβάνουν χρήματα ως κίνητρα επίτευξης στόχων κοινοβουλευτικού έργου
- Οι υπάλληλοι της Βουλής προκαλούν βρίζοντας τους δημοσιογράφους για τις αποκαλύψεις
Μετά το σάλο που προκλήθηκε από το μετεκλογικό επίδομα συνολικού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο της Βουλής και την οργισμένη παρέμβαση του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής έτσι ώστε να μην δοθεί, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες που έδωσαν το θέμα στη δημοσιότητα αποτελούν κόκκινο πανί για τους υπαλλήλους της Βουλής. 



Η αποκάλυψη αυτή για την έγκριση ενός τέτοιου μετεκλογικού επιδόματος την ώρα που η Βουλή είναι κλειστή, επανέφερε στη δημοσιότητα όλα εκείνα τα προκλητικά προνόμια που έχουν οι εργαζόμενοι στο κοινοβούλιο, σε μία εποχή που οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο τομέα κάνουν αγώνα για να επιβιώσουν. 

Μέχρι οι υπάλληλοι της Βουλής να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο λάμβαναν 16 μισθούς, δύο μισθούς δηλαδή παραπάνω από που παίρνουν ο οποιοσδήποτε άλλος εργαζόμενος, έναν δηλαδή με την έναρξη της κοινοβουλευτικής εποχής και ένα με το κλείσιμο της Βουλής.

Πέρυσι αυτοί οι δύο μισθοί για τους υπαλλήλους της Βουλής καταργήθηκαν, αλλά επέστρεψαν αυτή τη φορά από το παράθυρο. Έστω και μειωμένα ποσά, επέστρεψαν αυτοί οι δύο μισθοί, ως κίνητρο επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου. Αυτό το ποσό για αυτό το προκλητικό κίνητρο αποφασίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής. 

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011, ο 15ος και 16ος μισθός κόστιζε στο κράτος 16,9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ τώρα στον προϋπολογισμό του 2012 αυτό το κίνητρο κοστίζει 5,1 εκατομμύρια ευρώ. 

Με τον διορισμό του ένας υπάλληλος της Βουλής φυσικά έχει και πολλά προνόμια, που φυσικά ουδείς εργαζόμενος δεν έχει. Μέσα στο Κοινοβούλιο υπάρχει παιδικός σταθμός, όπου βρίσκονται τα παιδιά τους φυσικά δωρεάν, ενώ έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν το γυμναστήριο της Βουλής απεριόριστα. 

Για έναν πολύ περίεργο λόγο, οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν όλες τις ευκολίες που παρέχει το λεγόμενο ΣΕΠΑ, του Συγκροτήματος Εξυπηρέτησης του Προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έτσι και οι εργαζόμενοι στη Βουλή μπορούν να ψωνίζουν σε πολυκαταστήματα του ΣΕΠΑ σε πολύ χαμηλές τιμές από αυτές που υπάρχουν στην αγορά. 

Το πλέον όμως εξοργιστικό είναι παρακάτω. Μέσα στη Βουλή υπάρχουν αρκετοί χώροι που νοικιάζονται σε επιχειρήσεις και τράπεζες, όπως το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και των ΕΛΤΑ. Όλα αυτά τα μισθώματα που αποτελούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο δεν πηγαίνουν στα ταμεία της Βουλής ή του ελληνικού κράτους, αλλά αντίθετα πηγαίνουν στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής προκειμένου εκείνοι μετά να παίρνουν εφάπαξ το οποίο υπολογίζεται σε δύο μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης. 

Σε απλά μαθηματικά εάν ένας υπάλληλος συνταξιοδοτηθεί με 30 χρόνια εργασίας στη Βουλή, τότε θα λάβει ως εφάπαξ περίπου 60 μισθούς. 

Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου ΣΚΑΙ στις 19:00 ο πρόεδρος των υπαλλήλων της Βουλής κ. Πολίτης φαίνεται πως δεν έχει αντιληφθεί την πραγματικότητα που βιώνουν οι έλληνες πολίτες και επέμεινε ότι ουδέποτε λάμβαναν 15ο και 16ο μισθό, αλλά αυτά τα χρήματα ήταν επιδόματα, ενώ μετά από επίμονες ερωτήσεις παραδέχθηκε ότι λάμβαναν και τα υπόλοιπα επιδόματα που έχουν στο δημόσιο. 

Σχετικά με το επίδομα ως κίνητρο επίτευξης στόχων δήλωσε ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους της Βουλής, αλλά όλοι στο δημόσιο, ενώ αναφέρθηκε στις πολλές ώρες που δουλεύουν ακόμα και Σαββατοκύριακα, παίρνοντας υπερωρίες για δύο ώρες την ημέρα. 

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου