- Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις οι κάτοικοι που είδαν το 1989 να καίγονται τα 3/4 της Θάσου!
Μνήμες του 1989 ξύπνησαν στην Θάσο με την μεγάλη φωτιά που μαίνεται ακόμα και με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να προσπαθούν να θέσουν υπο έλεγχο τα πύρινα μέτωπα. Το 1989 είχαν καεί τα 3/4 του νησιού!
Η φωτιά καίει σε πολλά μέτωπα και διαφορετικές κατευθύνσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή κι αλλάζουν συνεχώς. Οι φλόγες «καταπίνουν» από χθες το μεσημέρι το αναγεννημένο δάσος της Καλλιράχης και των Μαριών στη Θάσο.
Η φωτιά καίει σε πολλά μέτωπα και διαφορετικές κατευθύνσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή κι αλλάζουν συνεχώς. Οι φλόγες «καταπίνουν» από χθες το μεσημέρι το αναγεννημένο δάσος της Καλλιράχης και των Μαριών στη Θάσο.
Τα ξημερώματα η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη που περιφερειάρχης επικοινώνησε με τον ΓΓ Πολιτκής Προστασίας και του ζήτησε δυναμική ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας
Αυτή τη στιγμή επιχειρούν από αέρος 4 αεροπλανα καναντέρ, 2 πετζετελ, 2 σινουκ ένα ελικόπτερο έρικσον που έφτασε από την Σκύρο.
Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 93 πυροσβεστες με 36 οχήματα και 58 άνδρες πεζοπορου τμήματος.
Στην κατάσβεση της φωτιάς βοηθά και ο στρατός με σημαντικές δυνάμεις. Στο σημείο βρίσκονται δύο ομάδες από το Δ΄ Σώμα Στρατού στην Ξάνθη και δύο από την Θεσσαλονίκη, 50 άτομα πεζοπόρα, ενώ 4 μπουλντόζες του στρατού φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή της Σκάλας Μαριών.
Στήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού
Όπως δήλωσε στο THESSTODAY ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Άρης Γιαννακίδης, παραλίγο νε θρηνήσουμε πυροσβέστες τα ξημερώματα.
Όπως είπε: «Μία ομάδα 17 πυροσβεστών με δύο οχήματα εγκλωβίστηκε στο πύρινο μέτωπο της Μαρλούς πάνω από το χωριό της Καλλιράχης, εκεί όπου δινόταν μάχη για να μην πλησιάσει η φωτιά στο χωριό Καλλιράχη. Στήθηκε όμως ολόκληρη επιχείρηση κι έτσι οι πυροσβέστες απεγκλωβίστηκαν.
Ξυπνούν οι μνήμες του 1989
Από χθες στην Καλλιράχη οι γυναίκες κλαίνε αφού ξυπνούν οι μνήμες της μεγάλης φωτιάς του 1989 που κατέξαψε τα 3/4 του νησιού και απείλησε άμεσα το χωριό της Καλλιράχης. Τότε, το χωριό είχε εκκενωθεί και οι κάτοικοι με ότι μπορούσαν να περισώσουν από τα υπάρχοντά τους είχαν μεταβεί στην Σκάλα Καλλιράχης, όπου τους έβαζαν σε βάρκες για να εγκαταλείψουν το χωριό υπό την απειλή της φωτιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου