Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Αυτό είναι το μπιφτέκι - Φρανκενστάιν! - Το έψησαν και το έφαγαν - ΦΩΤΟ


Παγκόσμια πρώτη σήμερα για το πρώτο μπιφτέκι που δημιουργήθηκε αποκλειστικά σε εργαστήριο! Το μπιφτέκι, παρουσιάσθηκε και... φαγώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.


Το μπιφτέκι, έψησε ο σεφ Ρίτσαρντ ΜακΓκάουαν από την Κορνουάλη.


Ετοιμο το μπιφτεκάκι! Ποιός θα το δοκιμάσει; ΦΩΤΟ REUTERS
Ετοιμο το μπιφτεκάκι! Ποιός θα το δοκιμάσει; ΦΩΤΟ REUTERS

Oι "τυχεροί" ήταν οι γευσιγνώστες Χάνι Ρούτζλερ και Τζος Σκόνγουολντ.
"Ας το μυρίσω πρώτα να είμαι σίγουρη", ίσως να σκέφτηκε η δοκιμάστρια ΦΩΤΟ REUTERS
"Ας το μυρίσω πρώτα να είμαι σίγουρη", ίσως να σκέφτηκε η δοκιμάστρια ΦΩΤΟ REUTERS

Την ώρα της δοκιμής η Ρούτζλερ είπε: "Το περίμενα να είναι πιο μαλακό. Έχει μια ένταση στην γεύση. Είναι κοντά σ' εκείνη του κρέατος αλλά δεν είναι τόσο ζουμερό. Του λείπουν το αλάτι και το πιπέρι".
Τι να σκέφτεται ο δοκιμαστής; ΦΩΤΟ REUTERS
Τι να σκέφτεται ο δοκιμαστής; ΦΩΤΟ REUTERS
Πιο κοντινή λήψη στο μπιφτέκι φράνκενστάιν - ΦΩΤΟ REUTERS
Πιο κοντινή λήψη στο μπιφτέκι φράνκενστάιν - ΦΩΤΟ REUTERS
Το έφαγε τελικά αλλά η έκφρασή του τα λέει όλα ΦΩΤΟ REUTERS
Το έφαγε τελικά αλλά η έκφρασή του τα λέει όλα ΦΩΤΟ REUTERS

Ο άλλος κριτικός, Τζος Σκόνγκουολντ είπε: "Η αίσθηση της γεύσης είναι αυτή του κρέατος. Μου λείπει το λίπος, το βρίσκω πολύ λείο αλλά σε γενικές γραμμές μοιάζει με μπέργκερ".

Ο δημιουργός του μπιφτεκιού - Φράνκενστάϊν, καθηγητής Μά είπε: "Είναι μια πολύ καλή αρχή".
Πως παρασκευάζεται το τεχνητό μπιφτέκι

Το πρώτο βήμα είναι να πάρουμε βλαστοκύτταρα από τους μυες της αγελάδας.
Το δεύτερο είναι να βυθιστούν σε ένα θρεπτικό μείγμα μέχρι να πολλάπλασιαστούν δημιουργώντας έναν κολλώδη ιστό με την περιεκτικότητα ενός μισομαγειρεμένου αυγού.
Αυτός ο μυς που προκύπτει δένεται με Βέλκρο και τεντώνεται.
Τελικά, προκύπτουν 3.000 λωρίδες από το κρέας και ψιλοκόβεται μαζι με 200 κομμάτια από παρασκευασμένο λιπος στο εργαστήριο και έχουμε στα χέρια μας ένα μπιφτέκι.

Η διαδικασία είναι μεγάλη σε διάρκεια αλλά και ακριβή. Κάποια στιγμή όμως θα χρειάζονται μόλις 6 εβδομάδες για να φτάσει στα ράφια των σουπερ μάρκετ. 

Το κρέας είναι αρχικά λευκό και αποκτά το γνώριμο χρώμα του με την προσθήκη της φυσικής ουσίας μυοσφαιρίνης και χυμού πατζαριού. Οπως αποκαλύθηκε, το όλο εγχείρημα, που κόστισε 250.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από τον συνιδρυτη της Google, Σεργκέι Μπριν. Οι ερευνητές φιλοδοξούν πως με αυτό τον τρόπο στο μέλλον θα καταπολεμηθεί η πείνα, ενώ παράλληλα θα υπάρχει οικολογικό όφελος.

Σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη, το εργαστηριακό κρέας χρησιμοποιεί για την παραγωγή του 45% λιγότερη ενέργεια από το συμβατικό, ενώ παράλληλα η διαδικασία εκλύει 96% λιγότερα «αέρια θερμοκηπίου» και χρειάζεται 99% λιγότερη έκταση γης. Ο επικεφαλής Ολλανδός καθηγητής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, Μαρκ Ποστ, εξέφρασε την αισιοδοξία του στο BBC. Οπως είπε, το εργαστηριακό κρέας που έχει δημιουργηθεί από την καλλιέργεια δεκάδων δισεκατομμυρίων κυττάρων, θα πάρει κάποιο χρόνο ώσπου να φθάσει στην αγορά. «Προς το παρόν αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε.

Το ζήτημα τώρα είναι και η αντίδραση των καταναλωτών, όπως επεσήμανε η βοηθός του, Ελεν Μπρίγουντ. «Πολλοί άνθρωποι αρχικά αντιδρούν με απέχθεια στην ιδέα του εργαστηριακού κρέατος, όμως αν συνειδητοποιούσαν τη διαδικασία παραγωγής του κανονικού κρέατος στα σφαγεία, νομίζω ότι θα την έβρισκαν επίσης απεχθή», είπε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου