Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Νέα μεγάλη αγορά από τον Ιβάν Σαββίδη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης !



Μετά τη "βίλα Ζαρντινίδη", που αγόρασε το περυσινό καλοκαίρι , ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, πριν από μερικές ημέρες, απέκτησε ένα από τα εμβληματικότερα κτήρια στην καρδιά της Θεσσαλονίκης! 
Το περίφημο ....






Κόκκινο Σπίτι, στη διασταύρωση της Αγίας Σοφίας με Ερμού.

Το «Μέγαρο Λόγγου» ή αλλιώς κόκκινο σπίτι ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1926 και ολοκληρώθηκε το 1928για λογαριασμό του βιομήχανου Ιωάννη Λόγγου, που καταγόταν από την Νάουσα. Ο Λόγγος ήταν ιδιοκτήτης μιας τεράστιας και πολύ εξελιγμένης κλωστοϋφαντουργίας. Το φανταστικό αυτό κτήριο ήταν έργο του αρχιτέκτονα Τζενάρι.

Και από εκεί ξεκινάει ο “Θρύλος μυστηρίου” που κρύβει αυτό το σπίτι…

Η "Ανώνυμος Οικοδομική Εταιρία Νέων Χωρών" που κατασκεύασε το κτίριο, χρεοκόπησε παραδόξως λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου, και συγκεκριμένα το 1931. Η βιομηχανική μονάδα του Λόγγου στην Νάουσα καταστράφηκε από πυρκαγιά, επίσης λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου. Όλα αυτά έδωσαν τροφή για σενάρια ….

Η όψη του κτιρίου με τα χρόνια δημιούργησε διαφόρους μύθους.. Το σπίτι θεωρείτε από πολλούς σαν στοιχειωμένο.. Άλλοι λένε ότι κατοικείται από «Βρυκόλακες»… Διάφοροι άλλοι θεωρούν ότι υπάρχει μια κατάρα για το σπίτι. Αυτοκτονίες, άνθρωποι που τρελαίνονται και μυστήρια γεγονότα έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμένο σπίτι… Είπαμε η τωρινή του όψη προδιαθέτει…


Το κτίριο είναι μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη. Η προσωνυμία "Κόκκινο Σπίτι" οφείλεται στην όψη που του δίνουν τα κόκκινα τουβλάκια και τα κεραμικά διακοσμητικά σε ολόκληρη την εξωτερική του επιφάνεια. 

Ιδιοκτήτρια ολόκληρου του κτιρίου είναι μια απροσδιορίστου ηλικίας ηλικιωμένη γυναίκα, που μπορεί να χαρακτηριστεί εκκεντρική. Πριν λίγα χρόνια, πασαλείφτηκαν (άθλια) μερικά σημεία της όψης του με τσιμέντο, και αυτό γιατί κρίθηκαν επικίνδυνα. Έχει να κατοικηθεί πάνω 25 χρόνια...


Και επειδή σήμερα γίνεται πολύς λόγος για το "Κόκκινο Σπίτι" που αγόρασε ο Ιβάν Σαββίδης, σάς πληροφορούμε ότι το αφεντικό του ΠΑΟΚ αγόρασε προ μηνός και το γνωστό...
νεοκλασικό της Βασιλίσσης Όλγας, που είναι γνωστό ως "Κτίριο του ΝΑΤΟ".
Το κτίριο ανήκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Επί κατοχής ήταν νοσοκομείο, μετά στέγασε την αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη, μετά τον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 1997" και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού.
Η πώληση έγινε απ'ευθείας από τη Διοίκηση Μαρτίνη του ΕΕΣ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τεράστιες αντιδράσεις από τη διοίκηση του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.


taxalia.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου