Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Σταύρος Θεοδωράκης: Είμαι δυσλεκτικός και ανορθόγραφος – Ο Λαζόπουλος κάνει προπαγάνδα


Μια συνέντευξη διαφορετική από τις άλλες παραχώρησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, που αποκάλυψε πως είναι δυσλεκτικός, ανορθόγραφος και γράφει μόνο κεφαλαία. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε και επίθεση στον Λάκη Λαζόπουλο, κατηγορώντας τον πως πια κάνει πολιτική προπαγάνδα και όχι σάτιρα. 


Ο Σταύρος Θεοδωράκης γεννήθηκε στον Άνω Δραπανιά Χανίων, όπως λέει στην Espresso «ένα χωριουδάκι κοντά στη θάλασσα, αλλά τότε η παραλία ήταν χωράφια με καρπούζια και τριφύλλι». Μεγάλωσε όμως στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω. Και όπως λέει, έγινε μόνος του δημοσιογράφος.
Σύντομα ακόμη και οι πιο καχύποπτοι θα έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Θα δουν ότι το Ποτάμι είναι καθαρό σαν τα ορεινά ποτάμια. Χωρίς σκουπίδια και ξένα σώματα
«Δεν κολυμπούσαμε. Μπάνιο έμαθα μεγάλος. Μόνος μου, γιατί ντρεπόμουν να πω σε κάποιον "δείξε μου πώς κολυμπάνε". Κοιτούσα λοιπόν και μάθαινα. Στα 16 μου ανέβηκα σε μια Vespa και στην κατηφόρα της Ιεράς Οδού έμαθα να οδηγώ. Και μετά μόνος μου έγινα δημοσιογράφος. Ξημεροβραδιαζόμουν διαβάζοντας τα γεγονότα σε δυο τρεις διαφορετικές εφημερίδες. Αγόραζα τη μία και τις άλλες τις μάζευα από καλάθια αχρήστων ή παγκάκια. Τις “έλιωνα” τις εφημερίδες υπογραμμίζοντας με κόκκινο μελάνι κάθε σημαντική φράση», λέει.


Το σχολείο


Η κουβέντα φτάνει και στο σχολείο. Δεν ήταν καλός στα μαθηματικά «γιατί είμαι δυσλεκτικός. Ακόμη και τώρα δεν μπορώ να κάνω πολλαπλασιασμό. Προσθέτω», ούτε και του άρεσε η Έκθεση «γιατί ήμουν και είμαι ανορθόγραφος. Και γράφω πιο εύκολα κεφαλαία παρά πεζά. Η Ιστορία μού άρεσε, η Γεωγραφία και η Χημεία κάποιες χρονιές. Έπαιζε μεγάλο ρόλο και ο δάσκαλος. Αν με ενέπνεε, τον παρακολουθούσα. Αλλιώτικα, χάζευα».
Η σάτιρα και η χοντροκομμένη προπαγάνδα


Λέει πως δεν τον ενοχλεί η σάτιρα. «Είμαι φίλος του Κανάκη, του Καλαμούκη, του Μητσικώστα, του Βουλαρίνου, του Ζαχαριάδη, του Γιαννακίδη, του Περρή. Μερικοί δεν το ξέρουν ότι είναι φίλοι μου, αλλά είναι». Δεν είναι όμως του Λάκη Λαζόπουλου: «Ο Λαζόπουλος δεν κάνει πια σάτιρα. Κάνει πολιτική προπαγάνδα και μάλλον χοντροκομμένη.


Το Ποτάμι


Μιλώντας για το κόμμα που έστησε και «κατεβάζει» στις ευρωεκλογές χωρίς εκείνος να είναι υποψήφιος, τονίζει πως είναι καθαρό σαν τα ορεινά ποτάμια. Χωρίς σκουπίδια και ξένα σώματα. 

Ερωτηθείς για το ποιος χρηματοδοτεί Το Ποτάμι, λέει: «Είναι ένα κόμμα χαμηλού κόστους. Δεν έχουμε στρατιές επαγγελματικών στελεχών, δεν έχουμε γραφεία-πολυκατοικίες, δεν έχουμε περιφερειακές οργανώσεις, όλα τα κάνουμε μέσω ίντερνετ. 
«Αν συνεχίσετε αυτή την κουβέντα οι δημοσιογράφοι, θα με αναγκάσετε να κάνω εξετάσεις DNA. Όχι, δεν έχω σχέσεις με καμία πολιτική οικογένεια της χώρας»

Τη δεκαετία 2000-2011 τα κόμματα πήραν 655.000.000 ευρώ. Το αντιλαμβάνεστε το νούμερο; Έξτρα τα δάνεια, που ήταν άλλα 272.000.000 ευρώ. Οι δικές μας περιοδείες όμως στοιχίζουν όσο τα εισιτήρια του τρένου ή του αεροπλάνου. Έντε και μια διανυκτέρευση 25 ευρώ στην Ηγουμενίτσα, 50 ευρώ στα Χανιά. Ε, αυτά τα λεφτά τα έχουμε. Μας τα δίνουν δηλαδή οι φίλοι μας».

«Ο λαός δεν σώζεται. Ο λαός σώζει. Και πρέπει να απομακρυνθούμε από τους πολιτικούς μεσσίες -που είδαμε βέβαια πόσο μεσσίες είναι- και να βγουν μπροστά οι δημιουργικοί άνθρωποι. Αυτό το σχέδιο έχουμε στο Ποτάμι. Να εξασφαλίσουμε πολιτική δύναμη στους άξιους, στους θετικούς ανθρώπους. Σε αυτούς που λένε «μπορούμε να ενωθούμε και να σώσουμε τη χώρα».

Για το αν ανακοίνωσε επιχειρηματίες ή εκδότες για την απόφασή του να φτιάξει κόμμα, είπε: «Ποιους να ενημερώσω; Η παγωμάρα που επικράτησε στην «πιάτσα», όπως λέμε, μαρτυρά ότι κανείς δεν ήξερε τίποτα. Εδώ υπήρχαν εφημερίδες που έκαναν τρεις μέρες για να γράψουν ένα μονόστηλο».


Το Άγιο Φως και ο Νίκος Δήμου


Για μια ακόμη φορά, ο Σταύρος Θεοδωράκης «αδειάζει» τον Νίκο Δήμου για τα όσα είπε πριν μερικές μέρες για το Άγιο Φως, προκαλώντας σάλο και την "παραίτησή" του από Το Ποτάμι. 

«Η γιαγιά μου η Αλεξία που ξημεροβραδιαζόταν στις εκκλησίες και νήστευε τις μισές μέρες του χρόνου, μου έλεγε να προσέχω τους Φαρισαίους», λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης και συνεχίζει αναφερόμενος στον Νίκο Δήμου: «από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι είναι οι προσωπικές του απόψεις. Και είναι γνωστό ότι δεν είναι υποψήφιος. Είναι φίλος, δεν είναι στέλεχος και βεβαίως δεν είναι εκπρόσωπος του Ποταμιού, όπως ανοήτως επιμένουν να κραυγάζουν ορισμένοι».

Εξαπολύει επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς να τους κατονομάζει, μιλώντας για πολιτικούς «που λένε «οι ξένοι θα μας σώσουν». Είτε με παρακαλετά είτε με τσαμπουκάδες. Ε, είναι ψέμα. Τα χέρια μας θα μας σώσουν. Αλλά πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο». 
Τι κρύβει το σακίδιο: δύο τρία κόκκινα σημειωματάρια, ένα notebook Vaio, πολλά μολύβια και στυλό, έναν κρητικό σουγιά (για να καθαρίζει και να κόβει φρούτα, όπως έχει πει χαρακτηριστικά στο παρελθόν), τα κουπόνια του Ποταμιού και πολλή χαρτούρα.

Χαρακτηρίζει ανεύθυνο το να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. «Ο κόσμος ψηφίζει για ευρωβουλευτές, δεν ψηφίζει για να ρίξει ή για να επιβραβεύσει την κυβέρνηση» και δεν ξεκαθαρίζει με το ποιον από τους Σαμαρά ή Τσίπρα θα στηρίξει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. 

«Το θέμα είναι ποιον θα στηρίξει ο κόσμος. Ποιος θα είναι πρώτος στις εθνικές εκλογές, πόση διαφορά θα έχει από τον δεύτερο, πού θα βρίσκεται ο τρίτος... Είναι ένα πρόβλημα με πολλές μεταβλητές», τονίζει.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ESPRESSO




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου