Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Η φωτογραφία που σόκαρε τη Γαλλία -Αιμόφυρτος και με παραμορφωμένο πρόσωπο ο 16χρονος Ρομά που ξυλοκοπήθηκε [εικόνες]



Είναι οι εικόνες που προκαλούν ανατριχίλα στη Γαλλία. Ενα 16χρονο αγόρι αιμόφυρτο, με το πρόσωπό του παραμορφωμένο από τα χτυπήματα που δέχθηκε, παρατημένο σε ένα καροτσάκι σούπερ μάρκετ, στην άκρη ενός δρόμου. Εκείνοι που του επιτέθηκαν, πίστεψαν ότι ήταν ήδη νεκρός. 




Είναι ο Ντάριους, ο νεαρός Ρομά τον οποίο ξυλοκόπησαν περίπου δέκα άτομα σε ένα προάστιο του Παρισιού, επειδή υποπτεύθηκαν ότι είχε κάνει διάρρηξη σε διαμέρισμα λίγη ώρα νωρίτερα. Ο 16χρονος νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα, με τους γιατρούς να δηλώνουν αβέβαιοι για το αν το αγόρι θα καταφέρει να επιζήσει μετά από τα πολλαπλά εγκεφαλικά κατάγματα που υπέστη στην επίθεση.

Την Τρίτη ο Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την επίθεση, αλλά οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως η πολιτική του Γάλλου προέδρου ήταν εκείνη που στιγμάτισε την κοινότητα των 20.000 Ρομά της Γαλλίας, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς- που επίσης καταδίκασε το περιστατικό- πέρυσι είχε δεχθεί κριτική όταν, ως υπουργός Εσωτερικών, είχε δηλώσει πως οι περισσότεροι Ρομά της Γαλλίας δεν έχουν πρόθεση να ενσωματωθούν και για αυτό έπρεπε να σταλούν πίσω στην πατρίδα τους. 

Το θέμα είχε προκαλέσει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι αρχές έβγαλαν μία 15χρονη Ρομά από το λεωφορείο, μπροστά στους συμμαθητές της, κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής και την απέλασαν μαζί με την οικογένειά της στο Κόσοβο.

Τις σοκαριστικές φωτογραφίες του Ντάριους δημοσίευσε η Telegraph. Στη βρετανική εφημερίδα τις έστειλε ένας γείτονας του αγοριού, ο οποίος βρήκε τον 16χρονο αναίσθητο στο καροτσάκι. Η οικογένειά του, που μαζί με άλλους Ρομά είχε εγκατασταθεί σε εγκαταλελειμμένο σπίτι πριν από ένα μήνα, εξαφανίστηκε- όπως και οι υπόλοιποι- έπειτα από την επίθεση στο αγόρι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου