Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014

"Βόμβα" από την Περιστέρη - "Δεν πιστεύω ότι ο τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί" - 'Ολο και πιο κοντά στο αρχαίο μυστικό


- Όλη η συζήτηση με το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε... "ζουμί" 
- "Μοναδικό μνημείο στα Βαλκάνια", λέει η επικεφαλής των ανασκαφών, Κ. Περιστέρη, για τον αρχαίο τάφο
- Τα νέα... χρωματιστά ευρήματα στον αρχαίο τύμβο της Αμφίπολης
- Ένα βήμα πριν την είσοδό τους στα άδυτα του τάφου βρίσκονται οι αρχαιολόγοι
- Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την "καρδιά" των ανασκαφώνΤην ώρα που καθημερινά βγαίνει στο "φως" της δημοσιότητας και μία νέα είδηση σχετικά με την πορεία των ανασκαφών στον μεγαλοπρεπή αρχαίο τάφο της Αμφίπολης, η θερμοκρασία "χτυπάει κόκκινο", κυριολεκτικά και μεταφορικά στον μικρό αυτό οικισμό που βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης των Σερρών.

Το Ιωνικό επιστύλιο που ανακαλύφθηκε

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις είχαν να κάνουν με την ανάδειξη, κάτω από τη βάση των Σφιγγών, του ανώτερου τμήματος του μαρμάρινου θυρώματος, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου και φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. 

Επίσης, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα. 


Το Ιωνικό επιστύλιο που ανακαλύφθηκε
Οι ανασκαφές προσωρούν με γοργούς ρυθμούς, αλλά ταυτόχρονα με τεράστια προσοχή, ωστόσο τα ερωτήματα είναι ακόμη πολλά. Ποιός έχει ταφεί στο σημείο; Είναι άνδρας ή γυναίκα; Είναι μόνο ένας ή και περισσότεροι; Και το κυριότερο: Θα είναι η Κατερίνα Περιστέρη, η επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας που έφερε στην επιφάνεια τον αρχαίο τάφο, ο πρώτος άνθρωπος που θα μπει στο εσωτερικό του τύμβου μετά από χιλιετίες, ή την έχουν... προλάβει οι τυμβωρύχοι του παρελθόντος;

Επιχρωματισμένο με μαύρο, μπλε και κόκκινο χρώμα
Επιχρωματισμένο με μαύρο, μπλε και κόκκινο χρώμα
"Πιστεύω πως δεν έχει συληθεί!"


Την απάντηση έδωσε τελικά η ίδια η κυρία Περιστέρη, η οποία μιλώντας σε εννεαμελές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού του κόμματος, βουλευτή Άννα Χατζησοφιά, που επισκέφθηκε το σημείο, τόνισε πως "ο τάφος της Αμφίπολης δεν πιστεύω ότι έχει συληθεί".
Περιστέρη: "Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος τάφος ούτε στην Ελλάδα, ούτε στα Βαλκάνια"

Αυτό που κάνει την αρχαιολόγο να το πιστεύει, είναι το γεγονός ότι οι ογκώδεις πέτρες της εισόδου, οι οποίες έχουν πλέον απομακρυνθεί με μεγάλη προσοχή από την αρχαιολογική της ομάδα, προστάτευσαν το μνημείο.

Ακόμη, η Κατερίνα Περιστέρη χαρακτήρισε το μνημείο οικουμενικό, λόγω του περιβόλου του, των Σφιγγών και του Λιονταριού της Αμφίπολης.

Η Κατερίνα Περιστέρη απαντά στις ερωτήσεις του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ
Η Κατερίνα Περιστέρη απαντά στις ερωτήσεις του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ
"Βγαίνει ένα μνημείο σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον", τόνισε η αρχαιολόγος, ενημερώνοντας για τη μέχρι στιγμής εξέλιξη του έργου το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο επετράπη να φτάσει έως την απαγορευτική μπάρα πριν από την αρχαιολογική ανασκαφή.
Οι απαντήσεις της αρχαιολόγου και η αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ

Οι μεγαλοπρεπείς Σφίγγες - Φωτό Eurokinissi
Οι μεγαλοπρεπείς Σφίγγες - Φωτό Eurokinissi
Οι εντυπωσιακές λεπτομέρειες από το φτερό της Σφίγγας - Φωτό Eurokinissi
Οι εντυπωσιακές λεπτομέρειες από το φτερό της Σφίγγας - Φωτό Eurokinissi
"Πρέπει οπωσδήποτε η Πολιτεία να αξιοποιήσει την ανασκαφή αυτή στο έπακρο. Δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στο έργο σας" υπογράμμισε, από την πλευρά της, η κ. Χατζησοφιά, ευχαριστώντας την επικεφαλής της ανασκαφής για την ενημέρωση.
Περιστέρη: "Είμαστε σαν τους χειρουργούς. Πάμε σιγά σιγά. Η ανασκαφή θα μας δείξει τι έχουμε μέσα"

Σε δηλώσεις της, η Κατερίνα Περιστέρη στον τύμβο Καστά επιβεβαίωσε ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου είναι έργο του Δεινοκράτη, όπως και ο τάφος, και χρονολογούνται το 325-300 π.Χ., ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί τριών τάφων, κρυμμένων πίσω από την είσοδο, λέγοντας πως πρόκειται για "παραφιλολογία".

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών, η αρχαιολόγος απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι "τα κεφάλια είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω". 

Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα, σημείωσε: "Ήδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται, η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης".


Νωρίτερα, η ίδια είχε εκδώσει ένα δελτίο τύπου με το οποίο ζητούσε ευγενικά από όλους να κάνουν υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες. "Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή που πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα. Η υπηρεσία μας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής που διεξάγεται ήδη", καταλήγει η ανακοίνωση της αρχαιολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου