- Με δηλώσεις της η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού βάζει "φωτιά" στα σενάρια για τηνΑμφίπολη
- Πότε θα υπάρχουν απαντήσεις για το αν οι αρχαιοκάπηλοι του παρελθόντος έφτασαν μέχρι... το τέλος
Δεν έχουν τέλος οι εξελίξεις από την ανασκαφική δραστηριότητα στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, η οποία από το τέλος του καλοκαιριού μονοπωλεί το ενδιαφέρον, εντός κι εκτός συνόρων και όχι άδικα, αφού ο μνημειώδης τάφος που έχει βρεθεί, εξάπτει τη φαντασία.
Παραδοχή από Μενδώνη!Το ενδιαφέρον όχι μόνο δεν εξασθενεί, αλλά γίνεται καθημερινά και μεγαλύτερο. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού από τις πρώτες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με τον αχανή ταφικό περίβολο και τις μεγαλοπρεπείς Σφίγγες, η Αμφίπολη έγινε το πιο "καυτό" θέμα συζήτησης.
Τα σενάρια δε σταμάτησαν να κυκλοφορούν. Από την τρύπα στον πρώτο τοίχο πίσω από τις Σφίγγες, μέχρι την... απρόσωπη αρχαία κόρη, αλλά και την πλήρη αποκάλυψη των εκπληκτικών Καρυάτιδων, που "φρουρούν" ολόσωμες τον αρχαίο τάφο.
Από επίσημα χείλη υπάρχει εδώ και καιρό μία κοινή γραμμή, χωρίς να έχει ακουστεί ποτέ κάτι διαφορετικό. Κι αυτή γραμμή είναι πως τις απαντήσεις θα τις δώσει μονάχα ο ίδιος ο τάφος.
Ωστόσο, για πρώτη φορά ειπώθηκε κάτι διαφορετικό σχετικά με τα σενάρια σύλησης του τύμβου. Και μάλιστα από την ίδια τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού.
Η Λίνα Μενδώνη, λοιπόν, μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά για το ενδεχόμενο σύλησης του ταφικού μνημείου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "οι ενδείξεις λένε ότι κάποια στιγμή στα αρχαία χρόνια, πρέπει να έγιναν κάποιες παραβιάσεις, κάποιες απόπειρες".
Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, δήλωσε πως "η αρχαιολογία πάντα μας εκπλήσσει", αναφερόμενη στα έως τώρα, αρχαιολογικά ευρήματα στο Λόφο Καστά, της Αρχαίας Αμφίπολης, ενώ έκανε αναφορά και σε όσα δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ.
Τα στοιχεία δείχνουν... σύληση
"Οι ενδείξεις λένε ότι κάποια στιγμή στα αρχαία χρόνια, πρέπει να έγιναν κάποιες παραβιάσεις, κάποιες απόπειρες. Μέχρι ποιο σημείο φτάσανε δεν μπορούμε να το πούμε αυτό", είπε η κ. Μενδώνη απαντώντας στο ερώτημα της πιθανής σύλησης του ταφικού μνημείου και διευκρίνισε ότι "η ανασκαφή είναι αυτή που θα μας απαντήσει στο ερώτημα εάν ο τάφος είναι συλημένος, ή όχι".
Μπήκαν στο τρίτο δωμάτιο!Κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε και στον πολύπλευρο ρόλο και στη συνεχή παρουσία της στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Καστά, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εργοτάξιο με πολλαπλές ανάγκες, ώστε να επιτευχθεί η προστασία, η συντήρηση και η ανάδειξή του.
"Η συγκεκριμένη ανασκαφή έχει το στοιχείο του ξαφνικού και του απρόσμενου. Είμαι εδώ για να διευκολύνουμε, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, την κ. Περιστέρη και την επιστημονική ομάδα που την πλαισιώνει. Σε πολύ σύντομο διάστημα δημιουργήθηκε ένα εργοτάξιο που υποστηρίζει όλες τις διαδικασίες της ανασκαφής. Η παρουσία μας εδώ δείχνει ότι το κύριο μέλημά μας είναι να μην υπάρξει και να μην επηρεαστεί από τίποτα η ανασκαφική έρευνα και να ακολουθηθούν όλες οι αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας" τόνισε η κ. Μενδώνη.
Η κ. Μενδώνη σχολίασε θετικά τη δημοσιότητα που έχει πάρει παγκοσμίως η αρχαιολογική ανασκαφή του λόφου Καστά, υπογραμμίζοντας πως "η Ελλάδα έχει τεράστια δύναμη δια του πολιτιστικού της αποθέματος, ότι ασχολείται ο διεθνής Τύπος και έχει την αγωνία που έχουμε όλοι μας. Αυτό μόνο όφελος είναι, αυτό που κάνει κακό είναι ότι ο καθένας βγαίνει και λέει όχι απόψεις, αλλά φήμες, που μόνο προβλήματα δημιουργούν".
Σύμφωνα με το thousandnews.gr, περίπου στις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής, δύο μέλη του ειδικού συνεργείου των ανασκαφών της Αμφίπολης, μπήκαν στον τρίτο θάλαμο του τύμβου και αυτή την ώρα πραγματοποιούν μία πρώτη εκτίμηση της στατικότητας του χώρου.
Αυτή η ενέργεια είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να προγραμματιστούν οι απαραίτητες εργασίες υποστήλωσης για να μπορέσουν να μπουν με ασφάλεια οι αρχαιολόγοι στο δωμάτιο και να συνεχίσουν την έρευνά τους.
Αυτή η ενέργεια είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να προγραμματιστούν οι απαραίτητες εργασίες υποστήλωσης για να μπορέσουν να μπουν με ασφάλεια οι αρχαιολόγοι στο δωμάτιο και να συνεχίσουν την έρευνά τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το χώμα μέσα στον τρίτο θάλαμο φτάνει περίπου τα πέντε μέτρα ύψος, γεγονός που ενισχύει το σενάριο πως οι κατασκευαστές γέμισαν τον τάφο επίτηδες με χώμα πριν τον σφραγίσουν, ούτως ώστε να εμποδίσουν το έργο των επίδοξων τυμβωρύχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου