Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Μείωση μισθών ζήτησε ο Στρος Καν στη Βουλή

Επιπλέον μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, τονίζοντας ότι «για να υπάρξει ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να εξομαλυνθεί η διαφορά ανάμεσα στις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια σε σχέση με άλλες χώρες».

Ο κ. Στρος Καν μίλησε μπροστά σε ένα δύσπιστο κοινό, αφού οι Έλληνες βουλευτές όχι απλά δεν  …ενθουσιάστηκαν με όσα άκουγαν, αλλά αντίθετα κατσούφιασαν, καθώς δεν τους άρεσαν τα όσα έλεγε ο επικεφαλής του ΔΝΤ

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βάσω Παπανδρέου , επιχείρησε να τον στριμώξει, ρωτώντας τον αν γνώριζε ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Ο κ. Καν, απαντώντας, παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη και τόνισε ότι το ΔΝΤ τα αναγνωρίζει και προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι ερωτήσεις του Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος του είπε ορθά κοφτά ότι το πρόγραμμα δεν προχωράει, ενώ επισήμανε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, θα συνεχίσουμε δημοσιονομική προσαρμογή αλλά όχι με εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα».

Ο κ. Καν απάντησε ότι το ΔΝΤ πιστεύει πως μπορεί αν υπάρξει επιμήκυνση στη αποπληρωμή των ελληνικών δανείων χωρίς να ζητηθεί κάτι πρόσθετο από την ελληνική πλευρά, διευκρίνισε ωστόσο ότι μιλάει ως ΔΝΤ και όχι ως ΕΕ.

Ο βουλευτής της ΝΔ,  Χρ. Σταϊκούρας, υπενθύμισε στον κ. Καν ότι το κόμμα του δεν ψήφισε το Μνημόνιο και ο επικεφαλής του ΔΝΤ του απάντησε ότι αυτό "είναι δική σας πολιτική απόφαση". Πρόσθεσε πάντως ότι «το Μνημόνιο θα στεφθεί από επιτυχία και πρέπει όλοι να διαλέξουν με πια πλευρά θα πάνε». Του επισήμανε πάντως ότι εφόσον «έχετε ψηφίσει πολλά από τα μέτρα θα μπορούσατε να ψηφίσετε και ολόκληρο το Μνημόνιο».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στον χρόνο που έγινε η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, επισημαίνοντας ότι τον περασμένο Μάιο η χώρα αν δεν έπαιρνε μέτρα θα έπρεπε να κηρύξει στάση πληρωμών. Δεν δίστασε μάλιστα να εκτιμήσει ότι αν η προσφυγή γινόταν νωρίτερα ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα.

Πηγή: Madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου