Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ο σκηνοθέτης στο Newsit: Φώναζαν "εδώ είναι λιμάνι" και πήγαν να κάψουν το θέατρο!


- Σκηνές σοκ περιγράφει στο Newsit o Κωστής Καπελωνης από τη ΓΑΔΑ όπου κατέθεσε
- “Θα μπορούσε να έχει πεθάνει άνθρωπος” λέει στο Newsit ο υπάλληλος που ξυλοκοπήθηκε
- Πετούσαν βαριά αντικείμενα σε γυναίκες - Από αυτόν που επιτέθηκε στον σκηνοθέτη έπεσε σουγιάς!
- Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τη ζημιά - Καμία σύλληψη από την αστυνομία




Μιλώντας στο Newsit την επόμενη της πρωτοφανούς επίθεσης χούλιγκαν στο Θέατρο Τέχνης, ο Κώστής Καπελώνης αναφέρει ότι όπως φαίνεται ήταν ένα πολύ οργανωμενο “ντου” κατά την παράστασης, επειδή στον τίτλο είχε τη λέξη "ΠΑΟΚ", αλλά.. καμία σχέση με ποδόσφαιρο.

“Ήταν 25 με 30 άτομα. Έσπασαν τις γυάλινες προθήκες της εισόδου και μετά μπήκαν στο θέατρο. Πέταξαν ό,τι βρήκαν στο φουγιέ και έπιπλα” λέει. Στη συνέχεια, όπως λέει “ανέβηκαν στη σκηνή και πέταξαν φωτοβολίδα” η οποία έβαλε φωτιά. Οι άνθρωποι του θεάτρουέσβησαν την πυρκαγιά με πυροσβεστήρα μόνοι τους μπροστά στα μάτια των έντρομων θεατών. Ο κ. Καπελώνης αναφέρει επίσης ότι το μένος των χούλιγκαν ήταν τέτοιο που κατέβασαν την ταμπέλα και τη χαράκωσαν. 

“Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο σε ένα θέατρο σαν το δικό μας, με τέτοιες σχέσεις με την κοινωνία και τέτοιο παρελθόν. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Αυτά γίνονταν μόνο στη χιτλερική Γερμανία όπου έκαιγαν βιβλία και από φανατικούς μουσουλμάνους”. 

Ο σκηνοθέτης προσθέτει ότι το έργο καμία απολύτως σχέση δεν έχει με ποδόσφαιρο. Το θέμα του είναι κοινωνικό και περιγράφει το ταξίδι δύο κοριτσιών από την βόρεια Ελλάδα προς την Αθήνα. “Θα συνεχίσουμε την παράσταση, δεν πρέπει να σταματάμε σε τέτοια πράγματα” λέει ο κ. Καπελώνης προσθέτοντας ότι αν ξαναγίνουν επεισόδια περιμένει από την αστυνομία να τους προστατεύσει. “Ας έρθει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού να δει την παράσταση” καταλήγει ο κ.Καπελώνης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι ποδοσφαιρό το θέμα της, πράγμα που μάλλον είναι ... ψιλά γράμματα. 


Για τους δράστες αναφέρει ότι φαίνεται πως ήταν οπαδοί του Ολυμπιακού, γιατί – όπως αναφέρει - “κάτι έλεγαν για πειραιά”, και “εδώ είναι λιμάνι” ενώ φώναζαν συνθήματα εναντίον του ΠΑΟΚ.

Ο σκηνοθέτης μίλησε στο Newsit από τη ΓΑΔΑ όπου κατέθεσε για τα χθεσινά επεισόδια. Σημειωτέον δεν έγινε ούτε μία σύλληψη από την αστυνομία.




Η μαρτυρία του τραυματισμένου υπαλλήλου
 στο Newsit

Οι οπαδοί που εξοργίστηκαν από τον τίτλου του έργου “Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ”, βρήκαν πρώτα μπροστά τους τον υπάλληλο του θεάτρου που εκτελούσε χρέη ταξιθέτη. “Θα μπορούσε να έχει πεθάνει άνθρωπος” λέει ο Μ. Δουκάκης που υπέστη μερική αμνησία από τα χτυπήματα και υποφέρει από ζαλάδες.
Οι σκηνές που περιγράφει δεν παραπέμπουν σε πράξεις λογικών όντων.“Άνοιξε η πόρτα και βλέπω έναν που φορούσε κουκούλα και κασκόλ. Έπεσε πάνω μου σα θηρίο ανήμερο. Μετά ήρθαν καταπάνω μου δύο τρεις με άσπρα κράνη και άρχιαν να με χτυπάνε. Μετά το πρώτο χτύπημα άρχισαν να μην καταλαβαίνω πολλά. Κατάλαβα μόνο ότι με χτυπούσαν σε όλο το σώμα”, αναφέρει.

Όπως λέει, όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του, είχαν μπει μέσα στο θέατρο σπέρνοντας τον πανικό. “Άρχισα να σπρώχνω τους θεατές προς τα πάνω για να τους βγάλω έξω. Εκείνοι πέταξαν μολότοφ μέσα στο θέατρο με αποτέλεσμα να γεμίσει καπνούς και να πιάσει φωτιά. “Είχε αρπάξει φωτιά και προσπαθήσαμε να την σβήσουμε. Εκείνοι συνέχιζαν να χτυπούν”. Όπως λέει ορισμένα σημεία δεν τα θυμάται. Ο γιατρός του είπε ότι έχει πάθει μερική αμνησία από τα χτυπήματα.

“Ο κόσμος απέξω είπε ότι φώναζαν “εδώ είναι πειραιάς και θα σας γ...”. Είναι απίστευτο. Θα μπορούσε να είχε πεθάνει άνθρωπος. Είδα σε κάποια φάση να εκσφενδονίζουν βαριές κανάτες γεμάτες με καφέ και νερό πάνω στον κόσμο. Μία παραλίγο να χτυπήσει μία γυναίκα” λέει ο ίδιος.

Ο υπάλληλος αναφέρει ότι ένας απο τους χούλιγκαν έσπρωξε τον σκηνοθέτη. “Εκεί βρέθηκε και σουγιάς. Ήταν κλειστός. Δεν ξέρω αν πήγε να τον χρησιμοποιήσει ή αν του έπεσε” λέει.

Από την επίθεση τραυματίστηκε και ένας θεατής από σπασμένα τζάμια.







Παρέμβαση του ΥΠΠΟ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, θα καλυφθούν από αυτό οι ζημιές που προκλήθηκαν. "Ανεπίτρεπτη η βία στα θέατρα. Δεν θα περάσουν αυτές οι συμπεριφορές" δήλωσε ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος.
  
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γερουλάνος θα παρακολουθήσει την παράσταση του "Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ" στο ιστορικό θέατρο, αμέσως μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στο Ισραήλ. Την αποψινή παράσταση θα παρακολουθήσει ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής.


NewsIt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου