Αρχίζει το ΣΔΟΕ να συγκεντρώνει στοιχεία για όσους εξοφλούν τις δόσεις τους καταβάλλοντας ποσά άνω του 40% των μηνιαίων εσόδων τους, «φακελώνει» όσους έχουν δάνεια που ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ και διευρύνει τη λίστα εκείνων που βγάζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό
.
Δεν είναι τυχαίο που και η Ειδική Ομάδα Δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ ζήτησε να επιτραπεί «εδώ και τώρα» άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ακόμη και εκείνων που είναι απλώς ύποπτοι για φοροδιαφυγή, αφού προηγηθεί η κατάρτιση ενός μητρώου που θα περιέχει κάθε είδους πληροφορία για Ελληνες καταθέτες και δανειολήπτες.
Ο Ράιχενμπαχ ζητάει σχετικό νόμο
H Task Force ζητά να προωθηθεί σχετικός νόμος, ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο με τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ελλήνων στο όνομα πάταξης της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το μητρώο θα έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή το ΣΔΟΕ.
Μέσω αυτού του μητρώου οι ελεγκτές θα «ανοίγουν» τους λογαριασμούς ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».
Στο ηλεκτρονικό αυτό μητρώο θα καταχωρούνται ο αριθμός του λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματος και οι συναλλαγές, τα στοιχεία των κατόχων των λογαριασμών και των λοιπών συμβεβλημένων προσώπων.
Το μητρώο θα ανατροφοδοτείται με στοιχεία καθημερινά.
Οπως αναφέρεται με κατηγορηματικό τρόπο στην πρόσφατη έκθεση της task force «η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή άμεσα».
Σήμερα καθυστερεί η άρση τραπεζικού απορρήτου
Μέσω του τραπεζικού μητρώου θα αντιμετωπίζονται οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια που παρατηρούνται σήμερα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Με βάση τις διαδικασίες που εφαρμόζονται τώρα, για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών.
Νομοθετική παρέμβαση έχει ζητήσει και η ίδια η τρόικα. Σε έκθεσή της τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν σαφής πως πρέπει να «διευκολυνθούν» οι ελεγκτικές αρχές στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, ζητώντας και εκείνη να καταρτιστούν σχετικά νομοσχέδια.
Το ΣΔΟΕ παραπονείται ότι οι Τράπεζες δεν βοηθούν
Το ΣΔΟΕ κάνοντας χρήση των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχει αποστείλει τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερα από 5.000 αιτήματα προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ισάριθμων φορολογούμενων στους οποίους διενεργεί φορολογικό έλεγχο πόθεν έσχες.
Ωστόσο, έχουν επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί έντονα παράπονα από κορυφαία στελέχη του ΣΔΟΕ για μεγάλες καθυστερήσεις στην παροχή των στοιχείων από τις τράπεζες καθώς και για την παροχή τους από ορισμένες τράπεζες με μορφή που δυσκολεύει πολύ το φορολογικό έλεγχο (π.χ. μεγάλες χειρόγραφες καταστάσεις με κινήσεις λογαριασμών, μη αξιοποιήσιμα στοιχεία).
Οι Τράπεζες καθυστερούν σήμερα ως 6 μήνες
Να σημειωθεί ότι στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν δηλώσει δημοσίως ότι υπάρχουν τράπεζες που καθυστερούν έως και έξι μήνες για να δώσουν τα στοιχεία καταθέσεων των πελατών τους. Από την πλευρά τους οι τράπεζες μέσω της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών έχουν αποκρούσει αυτήν την κριτική σημειώνοντας ότι η ανταπόκρισή τους στα αιτήματα του ΣΔΟΕ είναι άμεση στο μέτρο του εφικτού με δεδομένο και ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατακόρυφα ο αριθμός των αιτημάτων για άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Πράγματι τα τελευταία τρία χρόνια μέσω και νομοθετικών παρεμβάσεων που έγιναν προκειμένου οι ελεγκτικές υπηρεσίες να αποκτούν γνώση της τραπεζικής εικόνας όσων ελέγχονται ο αριθμός των αιτημάτων για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών αυξήθηκε κατακόρυφα.
Για να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης των τραπεζικών δεδομένων το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί τη δημιουργία Μητρώου Καταθετών στο ΣΔΟΕ. Επί της ουσίας, όταν θα λειτουργήσει το Μητρώο, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα μπορούν, αφού εξασφαλίσουν τις σχετικές εγκρίσεις από τις εισαγγελικές αρχές, να πληροφορηθούν σε άμεσο χρόνο τα στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων κάθε ελεγχόμενου. Για να γίνει αυτό απαιτείται η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας που θα ενημερώνεται από τις τράπεζες αναφορικά με τις τραπεζικές κινήσεις των φορολογούμενων. Σε αυτή τη βάση δεδομένων θα έχει πρόσβαση το ΣΔΟΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου