Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ο Κουβέλης αποχώρησε από την κυβέρνηση - Ψήφος ανοχής κατά περίπτωση



Επί τέσσερις ώρες η Δημοκρατική Αριστερά πραγματοποίησε την πιο δύσκολη συνεδρίαση κοινοβουλευτικών και κομματικών της οργάνων προκειμένου να καταλήξει στην απόφαση να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να δίνει ψήφο ανοχής κατά περίπτωση.





Την εισήγηση έκανε ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, στην έναρξη της συνεδρίασης, ο οποίος παρουσίασε το τρίπτυχο της πορείας της ΔΗΜΑΡ από σήμερα:
  • Δημοκρατικός σοσιαλισμός
  • Αριστερός μεταρρυθμισμός
  • Προτάσεις μέσα και έξω στη Βουλή
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αποκάλεσε την στάση του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση «υπεύθυνη και σοβαρή προγραμματική παρουσία», κάλεσε όλα τα κυβερνητικά στελέχη της επιλογής του να παραιτηθούν άμεσα και διευκρίνισε ότι θα δίνεται ψήφος ανοχής όπου απαιτείται.

Τον λόγο πήραν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ, όλοι οι βουλευτές και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ιδιαίτερα σκληροί ήταν η Φωτεινή Σκοπούλη και ο Αντώνης Μανιτάκης, οι οποίοι περιέγραψαν τη συγκατοίκηση με μελανά χρώματα και ειδικά η κυρία Σκοπούλη ανέφερε ότι η ΝΔ δεν ήθελε καμία μεταρρύθμιση.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η συντριπτική πλειοψηφία ετάχθη υπέρ της εισήγησης του Φώτη Κουβέλη, ενώ κατά ψήφισαν μόνο οι δύο βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου, καθώς και τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η σημαντικότερη παράμετρος της ψηφοφορίας είναι ότι ο βουλευτής και γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης δεν πήρε το λόγο και δεν σήκωσε το χέρι για να ψηφίσει, παρότι άφηνε να εννοηθεί σε κατ' ιδίαν συνομιλίες ότι είναι κατά της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.


Τι είπαν οι διαφωνούντες

Πολλές ήταν οι φωνές που ακούστηκαν εναντίον της απόφασης του Φώτη Κουβέλη.
«Ανασταίνουμε το ΠΑΣΟΚ και τον Βενιζέλο και ενισχύουμε τον Σαμαρά αποχωρώντας» δήλωσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
«Πάμε πίσω στην εποχή του Συνασπισμού επί Κωνσταντόπουλου, αυτά έλεγε και ο Κωνσταντόπουλος το 2000» ήταν η αντίδραση άλλου στελέχους της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ

Ο κ. Κουβέλης δεν θέλει να δείξει μία εικόνα αποσταθεροποίησης της χώρας και κρατάει χαμηλούς τόνους, όπως φαίνεται και στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία.

Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς» .


Τι είπαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς

Από τους πρώτους υπουργούς του Φώτη Κουβέλη που αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «χούντα» και κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει αμέσως από την κυβέρνηση είναι η Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία αποχώρησε πριν από λίγο πρώτη από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας λέγοντας στους δημοσιογράφους «φεύγω, πάω στο υπουργείο να μαζέψω τα πράγματά μου».

Σύμφωνα με το Βήμα δήλωσε: «Εχει φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο. Μπλοκάρεται οποιαδήποτε ενέργεια, σε επίπεδα απίστευτα. Εμείς είμαστε μεταρρυθμιστές. Αυτοί δεν είναι. Μπλοκάρουν κάθε μεταρρύθμιση και η Δεξιά και το ΠAΣOΚ. Εχουν χτίσει ένα κράτος με πλοκάμια συμφερόντων τα οποία δεν θέλουν να αλλάξουν. Η τακτική που ακολουθήθηκε στην ΕΡΤ ήταν αυτή που έγινε αντιληπτή στον κόσμο. Τις ίδιες τακτικές ακολουθούν από την πρώτη μέρα σε όλους τους τομείς».

Ρεπούση: Στηρίζω κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, όχι Σαμαρά

Η Μαρία Ρεπούση επιτέθηκε στο Βασίλη Οικονόμου κατηγορώντας τον πως έπρεπε να περιμένει τη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος και μετά να ανακοινώσει την άποψή του.

«Εγώ θα πω την απόφασή μου στα όργανα, δεν είναι σωστό να βγαίνουμε μισή ώρα πριν τη συνεδρίαση των οργάνων να τα προκαταλαμβάνουμε και ο καθένας μας να λέει την άποψή του και ό,τι δεν έχει πει στις κοινές συνεδριάσεις» τόνισε η κυρία Ρεπούση. Παρεμβαίνοντας, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι μιλάει στα όργανα και στα ΜΜΕ και δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του.

Η κόντρα ξέσπασε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μετά τη δήλωση του κ. Οικονόμου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Η κυρία Ρεπούση πρόσθεσε ότι «απόφαση της ΔΗΜΑΡ ήταν να στηρίξει κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, όχι κυβέρνηση της ΝΔ. Λειτούργησε πολλές φορές ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης. Ονομάστηκε μεταρρύθμιση το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου έγιναν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση 350 προσλήψεις. Θες να κάνεις μεταρρυθμίσεις και προσλαμβάνεις 350 άτομα; Ποια είναι η μεταρρύθμιση;».


Οικονόμου: Επρεπε να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση με όλους τους υπουργούς της

Ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου δήλωσε πως θα πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ, να συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες και φυσικά να μην παραιτηθεί κανένας από τους υπουργούς της. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ διαφοροποιείται από τη στάση του Φώτη Κουβέλη και υποστηρίζει: «Το θέμα της ΕΡΤ δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, το ζήτημα είναι η αναδιοργάνωση και η ανακατανομή του δημοσίου τομέα ώστε να καταστεί εργαλείο ανάπτυξης».
Τόνισε μάλιστα πως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αποφασιστεί η διάταξη των δυνάμεων της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε πως σέβεται τον Φώτη Κουβέλη και δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από το κόμμα.


Εξαλλος ο Ψαριανός με τον Κουβέλη

Κάθετα αντίθετος στην επιλογή του Φώτη Κουβέλη για απομάκρυνση από την τρικομματική εμφανίζεται ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και δημοσιογράφος Γρηγόρης Ψαριανός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες εμφανίστηκε να λέει: «Με άλλη απόφαση έφυγε ο Κουβέλης από εδώ το μεσημέρι και άλλα είπε στο Μαξίμου», προσθέτοντας πως δεν προτίθεται να προσέλθει στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου