Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές φαίνεται πως αντιμετωπίζεται από τις διεθνείς αγορές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ανώνυμη πηγή υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσφορές των ξένων επενδυτών ξεπερνούν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι σημερινές καλές εξελίξεις σηματοδοτήθηκαν και από την ανακοίνωση του πρωτογενές πλεονάσματος 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο δίμηνο.
Αναφορικά με το επιτόκιο, το Reuters αναφέρει πως στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως το επιτόκιο θα κυμανθεί κοντά στο 5% για το νέο ομόλογο, κάτι που αποτελεί και στόχο της κυβέρνησης.
Στην περίπτωση που η έκδοση υπερκαλυφθεί με επιτόκιο που θα θεωρείται συμφέρον για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πιθανόν το ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 3 δισ. ευρώ.
Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στο Λονδίνο όπου οι δύο ανάδοχες τράπεζες η JP Morgan και η Deutsche Bank θα ανακοινώσουν το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών (book bulding). Η διάρκεια που θα έχει η όλη διαδικασία θα εξαρτηθεί από την προσέλευση των επενδυτών.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους, σημειώνοντας πως την τελευταία φορά που βγήκε η χώρα στις αγορές ήταν τον Απρίλιο του 2010 και ενώ ζήτησε η Ελλάδα 1 δισ. πήρε 390 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν πως το καθαρό όφελος από την έκδοση θα είναι 200 εκατομμύρια το χρόνια.
Ωστόσο, η κυβέρνηση σημειώνει πως δεν πανηγυρίζει και δεν εφησυχάζει, αλλά η έξοδος στις αγορές δείχνει πως οι προσπάθειες του λαού πιάνουν τόπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου