Η σπασμένη πόρτα στον τάφο της Αμφίπολης φαίνεται πως... "ψαλιδίζει" τις ελπίδες τωναρχαιολόγων σχετικά με την πιθανότητα να είναι ασύλητος ο επιβλητικός αρχαίος τύμβος, ενώ μόνο το μεγάλο βάθος του μνημείου ίσως να κατάφερε να εμποδίσει τουςαρχαιοκάπηλους.
Η προσπάθεια των αρχαιολόγων που έχουν αναλάβει την ανασκαφή στον λόφο Καστά της Αμφίπολης να αποδείξουν ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο και μάλιστα μακεδονικού τύπου, άνοιξε νέα συζήτηση.
Όλα δείχνουν ανθρώπινη παρέμβασηΗ μαρμάρινη πόρτα είναι κατασκευασμένη με πανομοιότυπο τρόπο με εκείνες άλλων μακεδονικών τάφων, συνεπώς πολλοί υποστηρίζουν ότι αποδεικνύει την... "μακεδονικότητα" του τάφου, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να μιλήσει με σιγουριά.
Μην μας διαφεύγει όμως μια... μικρή λεπτομέρεια. Δεν μιλάμε για μια ολόκληρη πόρτα αλλά για μια σπασμένη πόρτα.
Έναν τεράστιο όγκο μαρμάρου μεγάλου πάχους που σε αντίθεση με το τμήμα της πύλης πάνω από αυτόν έχει υποστεί ζημιά.
Το υπέρθυρο είναι αλώβητο και η πόρτα σπασμένη κι έτσι όλα συνηγορούν στο ότι υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση.
Πιθανότατα έργο αρχαιοκαπήλων που κατάφεραν να φτάσουν, άγνωστο πως, σε βάθος 23 και πλέον μέτρων από την είσοδο του μνημείου, κατάφεραν να εντοπίσουν και την είσοδο του κεντρικού θαλάμου και να την σπάσουν.
Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη
Μάλιστα όλα δείχνουν ότι η τυμβωρυχία έγινε στους αρχαίους χρόνους ή έστω εκατοντάδες χρόνια πριν, καθώς στα νεώτερα ιστορικά χρόνια η ύπαρξη της εισόδου του τάφου ήταν παντελώς άγνωστη, ενώ η ύπαρξη δεκάδων άλλων τάφων στην ίδια περιοχή αποτελούσε ακόμη ένα στοιχείο που μπέρδευε τους αρχαιοκάπηλους...
Οι αρχαιολόγοι πλέον εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην... έλλειψη μέσων των τυμβωρύχων του παρελθόντος, ωστόσο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν καταφέρει την πλήρη σύληση του μνημείου
Η σπασμένη πόρτα αποδεικνεύει καταρχάς πως οι αρχαιοκάπηλοι έφτασαν σίγουρα μέχρι εκεί και άρα είναι δύσκολο να μην προχώρησαν περαιτέρω.
Και αν προχώρησαν παραπάνω, τότε πιθανότατα Κατάφεραν δηλαδή να αρπάξουν όλα τα πολύτιμα κτερίσματα, όχι μόνο χρυσά και ασημένια, αλλά και χάλκινα καθώς από την αρχαιότητα ο χαλκός ήταν πολύτιμο μέταλλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου