Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Uman - Take control


Αυτό είναι ένα καινούργιο ριάλιτι για τα ελληνικά δεδομένα, δεν ξέρω στο εξωτερικό τι συμβαίνει αλλά σίγουρα θα υπάρχει και εκεί. Σε αυτό το ριάλιτι υπάρχουν 12 παίκτες χωρίς ρούχα, χωρίς προσωπικά αντικείμενα, μόνο με μια χρωματιστή στολή.



Και για να καταλάβετε καλύτερα την λογική του παιχνιδιού σας αναρτώ το κείμενο που συνοδεύει την επίσημη ιστοσελίδα.

"Τίποτα δε θα γίνεται ή δε θα μπαίνει στο σπίτι χωρίς την απόφαση των θεατών. Εκείνοι θα αποφασίζουν ποιος uMan θα φάει και τι, που θα κοιμηθεί και με ποιον, τι τιμωρία θα του επιβληθεί ή τι επιβράβευση θα εισπράξει για τη συμπεριφορά τουποια έπιπλα και συσκευές θα μπουν στο σπίτι και με τι σειρά, τι χρώματα θα βαφτούν οι τοίχοι και από ποιον. Στην κυριολεξία εκατοντάδες αποφάσεις θα παίρνονται καθημερινά για ό,τι μπορείς να φανταστείς.

Οι θεατές θα αποφασίζουν πρακτικά για τα πάντα! Από το πιο μικρό έως το μεγαλύτερο. Στο  uMan δεν υπάρχει ούτε δευτερό- λεπτο βαρεμάρας. Mισούμε αυτή τη λέξη. Κάθε στιγμή κρύβει και μια καινούρια έκπληξη. Κάθε μέρα και μια σειρά από δοκ
ιμασίες που θα καθορίζουν την εξέλιξη των uMan, μέχρι να τους παραδώσουμε στην κοινωνία, κανονικούς ανθρώπους!!! Τους παραλαμβάνουμε «έμβρυα» και τους παραδίδουμε ενήλικες!"


Εμένα όλο αυτό μου θυμίζει Sims, το παιχνίδι που φτιάχνεις έναν ήρωα σύμφωνα με το πρόσωπο σου και τον σωματότυπο σου και τον ελέγχεις. Πότε θα φάει, πότε θα πάει τουαλέτα, ποιον θα ερωτευτεί κτλ, κτλ...

Η άποψη μου είναι ότι θα έχει επιτυχία αυτό το σκληρό ριάλιτι, γιατί έχουν βάλει μέσα όλα τα κλισέ. Ο κόσμος θα ταυτιστεί εύκολα με τους παίχτες με την χρωματιστή στολή. Θα μπορέσει να δει τον εαυτό του εκεί. Οι στολές είναι απρόσωπες, ο καθένας θα μπορούσε να είναι. Ή αν κοιτάξουμε το άλλο άκρο θα ηδονίζεται επειδή θα το παίζει μικρός θεός. Άνθρωποι που δεν θέλουν να χάσουν τον έλεγχο και το ίδιο κάνουν και στην ζωή τους.

Όταν λοιπόν ο παρουσιαστής λέει: "Εσύ θα αποφασίζεις..." εγώ θα συμπλήρωνα "...αν θα κλείσεις την τηλεόραση ή αν θα ενδώσεις στα κόμπλεξ σου."

Έλεγχος...Λέξη και έννοια που την λες και νιώθεις να βρίσκεσαι σε στενό χώρο. Έτσι με κάνει να νιώθω. Κλειστοφοβική.

2 σχόλια:

  1. Emena pali moy thimizei to Truman show... sto pio interactive tou ... Kai an petixei (poy tha petixei) tha eimaste ena vima pio konta sti fasistopioisi tis ellinikis koinonias...

    Tora poy to skeftome... mipos.. to kathestos tha klinei toys antifronoyntes se "spitia" kai o theatis tha epilegei ti tha kanei kai pos tha timorithei???

    Nai ... to paratraviksa ksero ...

    A! Kai sto sims, esy dialegeis na paixeis kai paizeis monos soy ... s'afto soy epivaloyn na to paixeis kai tha to paizete oloi mazi...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν είχα δει το Truman Show, ήμουν πιο μικρή αλλά είχα φοβηθει. Μετά με παρέσυρε το πνεύμα της ταινίας και ξέχασα.

    Αυτό που περιγράφεις είναι η Χούντα. Λες αυτά τα φαινόμενα να είναι προάγγελος μιας μοντέρνας χούντας?

    Ποιος ξέρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή