Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Κάθε 5 λεπτά και ένας σεισμός στη Χαλκιδική - Παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας έδωσε τις δονήσεις


Οι σεισμοί έγιναν απο τις 7.25 το πρωί εως τις 7.40 και ο μεγαλύτερος ήταν 5,1 ρίχτερ. Προκλήθηκε ανησυχία λόγω του μικρού εστιακού βάθους. "Παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας έδωσε τους σεισμούς, δεν περιμένουμε μεγαλύτερη δόνηση" λέει στο Newsit oΕυθύμιος Λέκκας. 




Κούνησε για τα καλά το πρωί στη Χαλκιδική με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να πεταχτούν από τα σπίτια τους.
Το μικρό εστιακό βάθος έκανε ιδιαίτερα αισθητούς τους σεισμούς



Όπως δήλωσε στο Newsit o καθηγητής Τεκτονικής Π.Α. και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας "σήμερα το πρωί από τις 7.25 μέχρι και τις 7.40 έγιναν 3 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Χαλκιδικής. 

Η πρώτη σεισμική δόνηση είχε ένα μέγεθος της τάξεως των 4,2 βαθμών, η δεύτερη της τάξεως των 5,1 βαθμών και η τρίτη των 4 βαθμών. Ήταν 3 σεισμικές δονήσεις που είχαν μικρό εστιακό βάθος της τάξεως των 10 χιλιομέτρων. Το επίκεντρό τους τοποθετείται νοτιοδυτικά του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής. 

Οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στη Χαλκιδική αλλά και στη Θεσσαλονίκη και λόγω του μικρού εστιακού βάθους προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους. Ωστόσο δεν προκλήθηκαν ζημιές παρά μόνο κάποιες θραύσεις αντικειμένων σε σπίτια"
Παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας έδωσε τους σεισμούς


"Η περιοχή αυτή έχει υψηλή σεισμικότητα" εξηγεί ο κύριος Λέκκας και συνεχίζει "οι 3 σημερινοί σεισμοί εντάσσονται στο πλαίσιο της σεισμικότητας αυτής και είναι συνηθισμένα γεγονότα. 

Προήλθαν από κάποιο παράπλευρο ρήγμα του ρήγματος της Ανατολίας. Δεν προήλθαν από το ίδιο το ρήγμα δηλαδή αλλά από δευτερεύων ρήγμα το οποίο έχει μικρές σχετικά διαστάσεις και δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερα μεγέθη. 

Συνεπώς με βάση αυτό το στοιχείο δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι κάτοικοι. Σε κάθε περίπτωση τα ερευνητικά ινστιτούτα με τα πανεπιστήμια καθώς επίσης και ο ΟΑΣΠ ο οποίος συντονίζει το όλο θέμα, παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και τονίζω καταλυτικά οτι δε θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία". 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου