Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Στο «κόκκινο» ΙΚΑ και ΟΑΕΕ: Κίνδυνος για λουκέτο


Δεν θα είναι σε θέση να χορηγούν συντάξεις μέχρι το τέλος του έτους τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, αν δεν λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.




Την επερχόμενη ταμειακή ένδεια των δύο ασφαλιστικών φορέων αποκαλύπτει το γεγονός, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία», ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου -Ιουλίου έχουν απορροφήσει ο ΟΑΕΕ το 81,3% της προβλεπόμενης ετήσιας κρατικής επιχορήγησης και το ΙΚΑ, αντίστοιχα, το 64%, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι απώλειες εσόδων από τη μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, από την 1η Ιουλίου, των συνεισπραττόμενων (από το ΙΚΑ για λογαριασμό του ΟΑΕΔ) ασφαλιστικών εισφορών.

Ο ΟΑΕΕ έχει υπολογίσει έλλειμμα 462,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων που, όμως, εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 720 εκατ ευρώ, καθώς τα έσοδα από τις τρέχουσες εισφορές περιορίζονται γιατί μόνο ένας στους δύο πληρώνει, ενώ η ρύθμιση των οφειλών, οι οποίες έχουν εκτοξευτεί στα 9,1 δισ. ευρώ, δεν αποδίδει.

Το ΙΚΑ έχει προϋπολογίσει έλλειμμα 807,9 εκατ. ευρώ λαμβάνοντας υπόψη τα μειωμένα (λόγω της ανεργίας και των μειώσεων των μισθών) έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και τις δαπάνες για πληρωμές συντάξεων και άλλων παροχών.

Τα ελλείμματα των Ταμείων, αν δεν ληφθούν μέτρα έως το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να «καλυφθούν» από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών που επιχορηγεί ελλειμματικά ταμεία, καθώς και και από την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης (μέσω του προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων).

Όπως προκύπτει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα αναλυτικά στοιχεία στο δελτίο εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου -Ιουλίου 2014:
  • O OAEE είχε απορροφήσει 650 εκατ. ευρώ ή το 81,3% των ετήσιων πιστώσεων.
  • Το ΙΚΑ είχε απορροφήσει 1,5 δισ. ή το 64% των ετήσιων πιστώσεων.
  • Ο ΕΟΠΥΥ είχε απορροφήσει 452 εκατ. ευρώ ή το 58,3% των πιστώσεων.
  • Ο ΟΓΑ είχε απορροφήσει 1,5 δισ. ευρώ ή το 61,4% των πιστώσεων.
  • Ο ΟΑΕΔ είχε απορροφήσει 302 εκατ. ευρώ ή το 58,6% των πιστώσεων.
  • Το ΝΑΤ είχε απορροφήσει 560 εκατ. ευρώ ή το 56% των πιστώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου