Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ράπισμα σε Χατζηγιάννη: Εκλεψε κομμάτι!


Το τραγούδι του «Κάτι λείπει», κάτι... έχει από την «Αύρα» του Δημήτρη Παναγόπουλου
Σχεδόν δύο εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που γνωστοποιήθηκε η ποινική δίωξη του εισαγγελέα εναντίον του Μιχάλη Χατζηγιάννη, με αφορμή το πολυτελές αυτοκίνητό του. Φαίνεται, όμως, ότι τα προβλήματα με τον νόμο δεν σταματούν εκεί για τον τραγουδιστή. Το τραγούδι του κ. Χατζηγιάννη «Κάτι λείπει», σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση κάτι... έχει από την «Αύρα» του κ. Δημήτρη Παναγόπουλου το οποίο μάλιστα κυκλοφόρησε μία εικοσαετία πριν από το τραγούδι του κ. Χατζηγιάννη.

Πώς άρχισαν όλα; Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2012 εκδικάστηκε η υπόθεση στο Πλημμελιοδικείο Αθηνών με τον Δημήτρη Παναγόπουλο, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με τον κ. Χατζηγιάννη. Ο λόγος; Ο πρώτος κατηγορεί τον δεύτερο για… αντιγραφή τραγουδιών. Μάρτυρες υπεράσπισης ήταν ο συνθέτης Μάκης Αμπλιανίτης, οι τραγουδοποιοί Στάθης Δρογώσης – Δημήτρης Λάμπος, οι μουσικοί Τάκης Μαρινάκης-Κώστας Καραγιάννης και ο μουσικολόγος Γιάννης Φούλιας.

Ο τελευταίος έκανε την απαραίτητη μουσικολογική ανάλυση των δύο τραγουδιών των αντιδίκων καλλιτεχνών και κατέδειξε πως επρόκειτο για αντιγραφή εκ μέρους του κ. Χατζηγιάννη εις βάρος του κ. Παναγόπουλου.

Δύο χρόνια μετά, η Lifo έφερε το θέμα στη δημοσιότητα μέσω της γνωστοποίησης της απόφασης του δικαστηρίου, με την οποία δικαιώνεται ο τραγουδοποιός Δημήτρης Παναγόπουλος.

«…Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι τον πρώτο εναγόμενο (τον Μιχάλη Χατζηγιάννη) βαρύνει υπαιτιότητα (δόλος) ως προς την προσβολή του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας του ενάγοντος (του Δημήτρη Παναγόπουλου), αφού η μουσική σύνθεση με τον τίτλο Αύρα θεωρείται ένα κλασικό και διαχρονικό ελληνικό τραγούδι», αναφέρεται σε ένα απόσπασμα της απόφασης.

«Ο δε πρώτος εναγόμενος ως καταξιωμένος συνθέτης σύγχρονης ελληνικής μουσικής, αποδεικνύεται ότι γνώριζε τη σύνθεση αυτή και αποφάσισε να αντιγράψει παράνομα τη μελωδική της ιδέα που αναφέρεται προηγουμένως στο σκεπτικό της απόφασης αυτής κατά τη σύνθεση του δικού του τραγουδιού με τον τίτλο Κάτι Λείπει…», τονίζεται ακόμη.
Πηγή: peoplegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου