Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Έκτακτο: Tσουνάμι μετά από σεισμό 8,8 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Μέχρι τα 10 μέτρα φτάνουν τα κύματα που σαρώνουν αυτή την ώρα τις ακτές της Ιαπωνίας, μετά από ισχυρό σεισμό 8,8 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το Τόκιο λίγο πριν τις 08:00 ώρα Ελλάδας.


Ο Εγκέλαδος, με επίκεντρο 380 χιλιόμετρα του Τόκιο, ταρακούνησε κτίρια, οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ενώ έξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματίες σε παραλιακές κυρίως πόλεις.

Μετά τον σεισμό, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ιαπωνία, με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει απευθείας τις συγκλονιστικές εικόνες, καθώς επίσης και για τη Ρωσία, τις Φιλιππίνες και τις Μαριάννες Νήσους.





Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνηθισμένοι σε σεισμικές δονήσεις κάτοικοι του Τόκιο άρχισαν να εκκενώνουν τα κτήρια. Προς το παρόν, οι πρώτες αναφορές μιλούν για αρκετούς τραυματίες, ειδικά σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιούν τον αριθμό ούτε να αναφέρουν αν υπάρχουν νεκροί. Στο Τόκιο κατέρρευσε στέγη πανεπιστημιακού ιδρύματος την ώρα της απονομής πτυχίων σε απόφοιτους, με τις αναφορές να μιλούν για πολλούς τραυματίες μέσα στο ίδρυμα.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ιαπωνικά δίκτυα, υπάρχουν αναφορές για τραυματίες στη Βορειοανατολική Ιαπωνία.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους μέχρι 10 μέτρων, το οποίο ενδεχομένως να χτυπήσει έως τις ακτές της Ρωσίας, τις Μαριάννες Νήσους, τις Φιλιππίνες αλλά και άλλες νησιωτικές συστοιχίες στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ήδη κύματα ύψους έως και 6 μέτρων έπληξαν παράκτιες περιοχές της Ιαπωνίας, η οποία, παρότι έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένο σύστημα αντιμετώπισης από τσουνάμι, αντιμετωπίζει ήδη τεράστιο πρόβλημα από τα υπερμεγέθη παλιρροϊκά κύματα.

Οι πρώτες εικόνες από την περιοχή του σεισμού δείχνουν τεράστια κύματα να παρασέρνουν ό,τι βρίσκουν στο διάβα τους.

Από τη σφοδρή σεισμική δόνηση, σημειώθηκαν αρκετές πυρκαγιές σε βιομηχανικές περιοχές, καθώς χτυπήθηκε το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας.

Παράλληλα, διακόπηκε η λειτουργία του αεροδρομίου Ναρίτα στο Τόκιο.

Με πτώση 1,7% έκλεισε το Χρηματιστήριο στο Τόκιο, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Την πρώτη ισχυρότατη σεισμική δόνηση ακολούθησαν τουλάχιστον τρεις μεγάλοι μετασεισμοί, μεγέθους από 6,4% έως 6,8% βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.



Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου